Жив обръч около президентството в Белград, не пускат Вучич

Имам чиста съвест и чисто лице, не се страхувам от демонстрантите, заяви държавният глава

Жив обръч около президентството в Белград, не пускат Вучич | StandartNews.com

Президентът на Сърбия Александър Вучич попадна в плен на демонстрантите. Те направиха жива верига около сградата на президентството, за да не може държавният глава да излезе от нея. Това съобщи  вестник "Данас", цитиран от БТА. По думите на лидера на движението Двери Бошко Обрадович, протестиращите правят "обръч около Вучич".

Специалните части пазят президентството, има сблъсъци между екипираната за разпръсване на демонстранти полиция и гражданите, съобщава "Данас". По информация на медията, униформените изполдват и лютив спрей срещу хора, които са се приближили много до сградата.

Една от организаторките на протеста "Един от пет милиона" - Йелена Анасонович, призова гражданите да не допуснат Вучич да излезе от сградата. Тя съобщи, че полицията е задържала един младеж, ученик, в дома му и че не е известна причината за това.

Председателят на партия Левица Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като "жива верига на свободата" и да не пуснат Вучич да излезе.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба.

Демонстрантите успяха да пробият полицейската блокада и да докарат блокирания от полицията камион с озвучаване пред сградата на президентството. Борко Стефанович съобщи, че в този сблъсък полицията прибягнала към насилие над депутата Бошко Обрадович, лидер на Двери.

Полицейският синдикат на Сърбия призова полицаите да откажат да се разправят физически с демонстрантите, съобщава още "Данас".

След кратка блокада, на журналистите, отразили пресконференцията на президента Вучич, бе дадена възможност да напуснат сградата.

Лидерът на Народна партия Вук Йеремич заяви, че демонстрантите няма да се разотидат, докато президентът Вучич не се обърне към тях. "Очакваме президентът да дойде да разговаря с гражданите", каза той.

По-рано на пресконференцията Вучич заяви, че е готов да разговаря с всички, но не и с Драган Джилас и Вук Йеремич.

"Имам чиста съвест и чисто лице за разлика от представителите на Съюза за Сърбия и затова не се страхувам от демонстрантите", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към народа и пред журналисти, съобщават сръбските агенции.

"Не съм откраднал и ограбил нищо и когато някой има чиста съвест и лице, може да ги чака колкото и да са те и ни най-малко да не се страхува от тях", каза Вучич.

Той добави, че демонстрантите "събориха загражденията и само чакат през коя врата да нахлуят, вероятно си мислят, че имат право да убият някого".

По думите му, 1000 от тях си мислят, че могат да определят съдбата на страната, а не могат да получат повече гласове (на избиратели) от този брой.

"Не трябва да се страхувате. Компетентните органи ще съумеят да защитят конституционния ред и да защитят държавата от насилие", каза Вучич.

Никой никога в такива условия не е давал пресконференция, каза още президентът и добави, че е искал да покаже, че "не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич".

"Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се страхувам. Мога да изгубя само живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това", каза той.

Вучич подчерта, че е получил информация, че сърби в Косово се събират и искат да дойдат в Белград, за да го защитят, но той им казва, че това не е необходимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай