Жертвите от взрива в Канада достигнаха 13

Градът изглежда като "военна зона"

Жертвите от взрива в Канада достигнаха 13 | StandartNews.com

Лак Мегантик. Следователите, раследващи дерайлирането на влакова композиция с вагон цистерни, пълни със суров петрол, вече имат достъп до определени части от града, чийто център беше изравнен със земята в следствие на взрива, предаде Би Би Си

Броят на загиналите в Lac-Megantic се е увеличил на 13, а около 37 души все още липсват, заяви говорител на полицията.

Междувременно, властите предупредиха, че може да минат дни преди да успеят да претърсят цялата зона на бедствието.

Най-малко 30 сгради бяха разрушени от огненото кълбо, включително магазин за хранителни стоки и обществената библиотека.

Опустошението е толкова голямо, че канадският премиер Стивън Харпър заяви, че градът изглежда като "военна зона", по време на посещението му в района в неделя.

Властите евакуираха около две хиляди жители от шестхилядния град, където възникна инцидентът. Над сто пожарникари, включително от Съединените щати, участваха в борбата с огъня. Въпреки всички усилия центърът на града не можа да бъде спасен.

Около 100 000 литра суров петрол, попаднали в канадската река Шодер, в района на влаковата катастрофа в Квебек, могат да изтекат в една от най-големите водни артерии в Северна Америка – река Сейнт Лоурънс, която протича и през територията на САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

В момента количеството петрол, което се вижда по повърхността на реката, е около 100 000 литра и са задействани всички налични ресурси на местните служби, за да се ограничи разлива, заявява пред агенцията неназованият източник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай