Жената на Байдън нахрани гладни войници в Румъния

Тя започна снощи европейска обиколка, за да се запознае с бежанската криза

Жената на Байдън нахрани гладни войници в Румъния | StandartNews.com

Джил Байдън - първата дама на САЩ, която е на посещение в Румъния - благодари на американските войници, разположени там, че служат като преграда срещу руската агресия. Тя започна снощи европейската си обиколка, чрез която иска да се запознае с бежанската криза, предизвикана от инвазията на Москва в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Джил Байдън пристигна от Вашингтон точно навреме, за да помогне за сервирането на вечерята на американските войници в румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану", разположена близо до Черно море и на около 100 км от границата с Украйна.  В базата са настанени около 1600 от няколкото хиляди военнослужещи, които американският президент Джо Байдън изпрати в Източна Европа малко преди военния конфликт в Украйна.

Джил Байдън разсипваше храна на военните в столовата, а  също така мина и поздрави някои от групите по масите.

На друго място в базата първата дама се присъедини към старши сержант Шарън Роджърс, за да прочете детска книжка на сина на Роджърс, Нейтън, който живее в Тексас. Байдън благодари на момчето за това, че и то служи на страната си.

Преди да напусне базата и да отлети за Букурещ първата дама на САЩ позира с военнослужещи, които представляват родния ѝ щат като част от Националната гвардия на Делауеър. Тя им връчи сувенирна монета.

В продължение на седмици Джил Байдън е разтърсвана от новините, идващи от Украйна, от бомбардировките и сцените на родители, плачещи над тела на децата си по улиците, както тя каза в реч неотдавна. Сега използва второто си самостоятелно задгранично пътуване, за да види лично кризата, посещавайки Румъния и Словакия.

Първата дама на САЩ е придружена в пътуването си от помощник държавния секретар по европейските и евроазиатските въпроси Карън Донфрийд. В делегацията, придружаваща Джил Байдън в Румъния, участва и бившият американски посланик в Букурещ (2009-2012) Марк Гитенстейн, в момента посланик на САЩ в ЕС, и неговата съпруга Елизабет Гитенстейн.

След посещението в Румъния Джил Байдън ще замине за Братислава, Словакия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай