Желязната лейди на Брюксел

Вивиан Рединг твърдо отстоява позиции в трите си мандата като еврокомисар

Желязната лейди на Брюксел | StandartNews.com

Брюксел. Ако Европейската комисия трябваше да определи коя е нейната Желязна лейди, то със сигурност щеше да избере Вивиан Рединг.

Настоящата комисарка от Люксембург е за трети път в състава на ЕК и то с различни ресори. А тази седмица българите имаха възможност сами да усетят решимостта и хъса, с които комисарката се впуска във всяко начинание. Над два часа повече от 300 българи се оплакваха на Рединг от липсата на ред у нас, от ширещата се корупция и липсата на перспективи за младите хора. С разбиране, но непоколебима, комисарката им каза, че съдбата е в техните ръце, както и че Брюксел може да помага, но не може да свърши нашата работа. Рединг каза всичко това по време на форума "Граждански диалог", какъвто организира във всички страни-членки. Дамата от Брюксел, която сега е зам.шеф на ЕК и отговаря за правосъдието и основните права, е неуморима в желанието си да чуе какво мислят граждани на Европа за съюза и как искат да изглежда той в бъдеще.

Също толкова усърдна Рединг, която има 20 години стаж като журналист, беше и в работата си като еврокомисар, отговарящ за информационното общество и медиите. В това си качество, което изпълнява от 2006 до 2010 г., тя ще бъде запомнена с борбата си срещу високите такси за роуминг и с упоритата си работа за налагане на дигиталната икономика в единния европейски пазар.

"От години цените на роуминга са неоправдано високи. Така че се борим с една от последните, останали граници, в общия ни вътрешен пазар", обичаше да казва Рединг. Тя е и човекът, който лансира единния телефон за спешни случаи 112, който вече се използва и в България. За първи път Вивиан влиза в Европейската комисия през 1999 г., когато шеф на комисията е Романо Проди. Тогава тя отговаря за образованието и културата и за работата си по този ресор получава златен Медал за европейски заслуги, медал Робер Шуман, както и други отличия.

В третия си мандат като комисар Рединг встъпва на 9 февруари 2010 г. в състава на втората комисия на Жозе Мануел Дурао Барозу. И в тази си роля тя не изневерява на енергичния си стил. Впусна се в редица предложения в областта на гражданското, търговското и наказателното право. Сред предложенията, които направи, бяха за по-големи права при криминални производства, независимо дали става въпрос за обвиняемите или за жертвите. Много от идеите й се превърнаха в европейски закони и доведоха до подобряване правата на гражданите в Европа. Рединг е и сред горещите привърженици на равенството между мъжете и жените. На няколко пъти апелира за по-голяма роля на жените в българския обществен и политически живот и при гостуването си в София. Пак тук изрази съжалението си, че хората в неравностойно положение не са успели да влязат в залата на Военния клуб заради липсата на достъп за инвалидни колички. Защото правата на инвалидите също вълнуват комисарката.

Тя придоби популярност у нас и в Румъния през 2010 г., когато се развихри скандала с експулсирането от Франция на ромски имигранти. Тогава тя сравни действията на Париж с депортациите от Франция от германските окупатори по време на Втората световна война. "Аз лично бях ужасена от ситуацията, която оставя впечатлението, че хора са прогонвани от една страна-членка на ЕС само защото принадлежат към етническо малцинство. Мислех си, че няма да бъдем свидетели на подобно положение след Втората световна война", разгневено заяви тогава Рединг. Дори се закани да изправи Франция пред съда, но впоследствие се отказа от идеята си.

Преди няколко седмици пък реагира остро, когато стана ясно, че САЩ са подслушвали европейските си партньори. "Партньорите не се шпионират един друг", отсече Рединг, поставяйки под съмнение търговското споразумение, което Америка и Европа договорят.

Неотдавна стана ясно, че има и "български" връзки на Рединг. Първо, нейна говорителка е българка. Второ, оказа се, че бившият съпруг на Рединг Димитри Зоис е почетен консул на България в Люксембург. Оказа се, че на същия като неговия адрес е регистриран новият купувач на ЦСКА. Това събуди още повече любопитството на медиите към еврокомисарката. Тя е разведена със Зоис и има три деца, но около личния й живот няма много подробности. Известно е, че 62-годишната комисарка, която е зодия Телец, е завършила Сорбоната и е доктор по хуманитарни науки.

Говори люксембургски, немски, френски, английски и италиански. В продължение на 20 години е журналист и работи за най-големия ежедневник в Люксембург "Luxemburger Wort". Влиза в политиката от рано и е последователно депутат в националния и в Европейския парламент. Неотдавна се появиха слухове, че се готви да се завърне бляскаво в родината си, за да стане премиер след оставката на Жан-Клод Юнкер. Той пък от своя страна трябвало да заеме мястото й в Брюксел. Засега обаче това е само спекулация, а Рединг неотменно следва своята упорита работа като еврокомисар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай