Зетят на Елцин би шута на Путин

Информация на Ройтерс

Зетят на Елцин би шута на Путин | StandartNews.com

Валентин Юмашев, зет на бившия руски лидер Борис Елцин, е напуснал ролята си на неплатен съветник на президента Владимир Путин през миналия месец, съобщиха източници на Ройтерс, запознати с мисленето на Юмашев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори веднага на искане за коментар. Юмашев също не отговори на искането за коментар, изпратено до него от Ройтерс, предава БНР.

Един от източниците н агенцията, Людмила Телен, първи заместник-изпълнителен директор на Президентския център "Борис Елцин", фондация, в която Юмашев е член на съвета на настоятелите, каза, че зетят на Елцин се е отказал от ролята си на съветник в Кремъл през април.

Попитана защо е напуснал поста, тя отговори: "Това беше негова инициатива".

Друг запознат с мисленето на Юмашев, пожелал анонимност, също посочи, че през април Юмашев е престанал да бъде съветник на президента Путин.

При Елцин, който беше руски президент от 1991 до 1999 г., Юмашев беше съветник в Кремъл, а по-късно и ръководител на президентската администрация. Женен е за дъщерята на Елцин - Татяна.

Ройтерс посочва, че като съветник на Путин, Юмашев не играеше основна роля при вземането на решения, но представляваше една от малкото останали връзки в администрацията на Путин с управлението на Елцин, период на либерални реформи и отваряне на Русия към Запада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай