Петък,

Зеленски в акция. Удари руски банки

От: СТАНДАРТ -
12532
Зеленски в акция. Удари руски банки
A
A
A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски с нова акция срещу Кремъл. Този път той удари руски банки.

Зеленски е утвърдил решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната за национализация на дъщерни структури на руските "Сбербанк" и "ВЕБ банк". Това се посочва в законопроект за утвърждаване от парламента на указа на украинския държавен глава, публикуван днес на сайта на Върховната рада на Украйна и цитиран от ТАСС.

В текста на указа се казва, че Зеленски е утвърдил приетото от съвета решение на 11 май за принудително изземване в Украйна на правата на собственост на Руската федерация и нейни субекти.

В приложеното към текста на указа решение на Съвета за национална сигурност и отбрана се твърди, че на национализация в Украйна подлежат 99,77 на сто от акциите на регистрираната в Украйна "Акционерна търговска промишлено-инвестиционна банка" която е собственост на Държавната корпорация за развитие на "ВЕБ", както и 100 на сто от акциите на регистрираната в Украйна "Международна резервна банка", която принадлежи на руската "Сбербанк".

На принудително изземване в Украйна подлежат и финансови активи на дъщерни структури на "Сбербанк" и "ВЕБ". Указът на Зеленски трябва да бъде одобрен от парламента.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички