Зеленски с ужасяваща новина! Какво държи в Украйна

Каза какво се случва със зърното

Зеленски с ужасяваща новина! Какво държи в Украйна | StandartNews.com

В момента 22 милиона тона зърно са блокирани в украинските пристанища. Това каза президентът Володимир Зеленски по време на брифинг с премиера на Швеция Магдалена Андерсон в Киев, съобщи агенция Укринформ.

Зеленски отбеляза, че реализирането на експортния процес ще бъде трудно, но определено възможно. 

„Искаме нашите фермери да продължат да работят и следващата година, за новата реколта. За да направим това, трябва да изнесем всичко което имаме в момента – ечемик, пшеница, царевица и т.н. Двадесет и два милиона тона в момента са блокирани. Очакваме около 60 млн. тона наесен.“, каза още президентът.

Зеленски подчерта, че на дипломатическо ниво се полагат усилия, за да се гарантира, страните да не купуват зърно от Руската федерация, което тя е откраднала в блокираните украински пристанища.

Преговорите с Турция и ООН продължават, заяви Зеленски. "Украйна работи "директно" с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по въпроса. ООН заема позицията на лидер, а не на модератор", допълни той.

„Много важен момент е кой ще гарантира безопасността на корабите, които ще дойдат при нас да товарят продукти. Това не може да е Русия.  Ние нямаме доверие на нея. Точно за това говорим с Турция“, каза Зеленски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай