Заснеха китайската ракета. Къде ще падне?

САЩ обвиниха Китай в пренебрегване на космическата безопасност

Заснеха китайската ракета. Къде ще падне? | StandartNews.com

 

Италианският астрофизик и астроном Джанлука Маси, който ръководи онлайн-проекта Virtual Telescope Project, засне китайската ракета, която ще се разбие на Земята.

„Заснемането е направето, когато ракетата се е намирала на 700 километра от роботизирания телескоп „Елена“, каза Маси. "В това време Слънцето се е намирало на няколко градуса под хоризонта, затова и небесното тяло е толкова ярко, добави той.

Изстрелването на ракетата „Changzhen-5B" се извърши на 29 април от космодрума Уенчанг на остров Хайнан. Това е най-мощната китайска ракета с 10 двигателя, някои от които се захранват с течен водород, а други – с керосин. Тази ракета бе специално проектирана да доставя тежки елементи на китайската космическа станция, но излезе от орбита и започна неконтролируемо да пада на Земята. Ракетата трябваше да осигури основния модул - „Млечния път“ за бъдещата Т-образна космическя станция, която Китай планира да пусне през 2022 година.

В интервю за CNN представителят на Пентагона Майк Хувард обяви, че отломките от ракетата непрекъснато се следят от Военновъздушните сили на САЩ, а падането им на земната повърхност се очаква да е стане на 8 май. Според него риск за падането им върху земни обекти „не трябва напълно да се изключва“.

Вчера Шефът на Пентагона Лойд Остин заяви, че китайската ракета се очаква да се приземи  на безопасно място, така че САЩ не възнамерява да я разбива.

Космическата агенция на Русия „Роскосмос“ също обяви, че мониторинга върху ракетата е без прекъсване. Руснаците очакват, че ракетата ще попадне в атмосферата на 8 май вечерта, но точния час ще бъде обявен не по-рано от тази вечер.

Страховете се увеличиха след като в изявление за сайта "SpaceNews" Джонатан Макдауъл от Харвардския университетски център по астрофизика обяви географски ширини, които са застрашени при падане на ракетата. Той посочи, че става дума  за район между паралелите 41 градуса север и 41 градуса юг, където се намират градове като Ню Йорк, Сидни, Пекин, Мадрид, Истанбул и Анкара. 

Проблемът с 21-тонната 30-метрова китайска ракета, е че все още никой експерт не се анжажира с прогноза колко от отломките ще изгорят в атмосферата.

Затова и Министерството на отбраната на САЩ вече обвини Пекин в пренебрегване на космическата безопасност.

В същото време официалният говорител на Външното министерство на Китай Ван Венбин категорично отхвърли обвиненията на САЩ. Той твърди, че голяма част от отломките на ракетата ще изгорят още на входа на атмосферата, така че е малко вероятно да има поражения при падането й.

"Ракетата е проектирана така, че голямата й част да се разрушава при влизане в атмосферата, затова има съвсем малка вероятност тя да причини поражения, каза Венбин.

Независимо от оптимизма му, авиокомпаниите изискват пълна предварителна информация и гаранция, че проблеми с полетите няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай