Защо Вайбър скъса с Фейсбук?

Причината е реч на омразата и незащитени данни на потребителите

Защо Вайбър скъса с Фейсбук? | StandartNews.com

Приложението за безплатна комуникация Вайбър (Viber) обяви, че прекратява бизнес отношенията си със социалната мрежа Фейсбук (Facebook). Причината е нейната неспособност да защити данните на своите потребители и неуспешните опити да спре омразната реч. Така Вайбър официално се присъедини към нарастващото глобално движение #StopHateForProfit срещу технологичния гигант Facebook. Компанията спира рекламните разходи и обяви, че ще премахне от платформата си Facebook Connect, Facebook SDK и GIPHY.

Гневът срещу Facebook ескалира на фона на невъзможността на най-голямата социална мрежа да защити данни на своите потребители и да овладее речта на омразата. Големи рекламодатели разкритикуваха политиката на социалната мрежа и подеха активни действия, прекратявайки разходите си за реклама в платформата.

Сред включилите се в движението #StopHateForProfit са Verison, Ben&Jerry’s, Dashlane, Patagonia, Eddie Bauer и други.

“Фейсбук продължава да демонстрира неразбиране на основната роля, която има в света. От неправилното управление на данни и липсата на сигурност в приложенията си, до възмутителното отношение и липсата на мерки за защита от опасна реторика, Фейсбук стигна твърде далеч. Ние не сме арбитър в тази игра, но истината е, че много хора страдат от разпространението на обидно съдържание. И всяка компания следва да заеме ясна позиция по темата.”, сподели Джамел Агауа, глобален изпълнителен директор на Вайбър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай