Защо Путин намалява разходите за отбрана

Ще продължи обаче да развива потенциала в тази област

Защо Путин намалява разходите за отбрана | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин на заседание на правителството обяви, че намаляването на разходите за отбрана и сигурност се дължи на преминаването на "пика на модернизацията".

"Това не се дължи на факта, че се отнасяме несериозно към тези въпроси, а на това, че основното запланирано и свързано с необходимостта от засилване на работата за осигуряване на сигурността на страната и необходимостта от смяна на военно оборудване и военна техника, ние все пак преминахме основния пик в тази работа", обясни държавният глава на Русия.

Путин също така отбелязал, че колективите от военнопромишления комплекс трябва да работят допълнително, да създават високотехнологична продукция и конкурентноспособна техника, а не да "произвеждат тенджери", както е било в края на 1990-те години.

Освен това Путин разпоредил да се подготвят "ясни и разбираеми" планове за включване на отбранителни предприятия в изпълнението на национални проекти и да се докладва за необходимите нормативно-правни и организационни решения.

"Необходимо е да се гарантира стриктно целево използване на средствата, отпуснати за закупуване на техника и оборудване. Необходимо е да се постигне абсолютна прозрачност в тази област, искам да подчертая това. Потокът от средства трябва да е ясно проследим на всички равнища на управлението и за всички видове бюджетни разходи", настоял той.

През октомври Путин обяви, че Русия заема едва седмо място в света по разходи за отбрана, въпреки че вече била създала оръжия, които нямат аналози в света. Тогава той отбеляза, че не възнамерява да се впуска в прекомерни бюджетни разходи заради съперничеството с други страни, тъй като "надпреварата във въоръжаването не предвещава нищо добро".

Путин обаче подчерта, че Русия няма да допусне крах на отбранителните си предприятия и ще продължи да развива потенциал в тази област, за да гарантира сигурността на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай