Защо канцлерът Шолц не иска да посети Украйна

Сложни отношения по остта Берлин-Киев

Защо канцлерът Шолц не иска да посети Украйна | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че отказът на украинския президент Владимир Зеленски да приеме германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в Киев, не дава възможност на ръководителя на германското правителство да посети страната. Това каза Шолц в интервю за ZDF.

Шолц посочи причината за отказа да посети Украйна и уточни, че все още не е готов да дойде в Киев. Според канцлера нежеланието на украинския лидер да види Щайнмайер е забележително събитие. Според Шолц украинските власти постъпват погрешно. Той припомни колко икономическа и военна помощ получава Украйна от Берлин.

Не можете да направите това. Не трябва да се казва, че на една страна, която предоставя толкова много военна и икономическа помощ, която е необходима за гаранции за сигурност, толкова важни в бъдещето: президентът не може да дойде

На 12 април германското издание Bild, позовавайки се на източник в украинските правителствени кръгове, заяви, че украинският лидер е отказал да приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в Киев заради неговите "връзки" с Москва . Щайнмайер планираше да посети Украйна на 13 април заедно с правителствени делегации от други страни от Европейския съюз .

Причината за този акт на украинския лидер били „близките връзки“ на Щайнмайер с Русия, отбелязва изданието. Като външен министър той поддържа контакти с руския външен министър Сергей Лавров, а също така се застъпва за изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“.

Украинската страна по-рано упрекна Щайнмайер за „любов“ към Русия. Например украинският посланик в Германия Андрий Мелник обвини германския президент, че дори специална операция в Украйна не е повлияла на отношението му към Москва.

Според Мелник Германия има твърде голям интерес да поддържа отношения с Русия, особено предвид зависимостта й от доставките на руски газ.

Самият Щайнмайер призна, че води погрешна политика. 

"Подкрепата на Северен поток 2 определено беше грешка от моя страна. За това ни предупреждаваха и нашите партньори".

Щайнмайер също така подчерта, че не вижда изгледи за "връщане към статуквото" при сегашното руско ръководство, пише Ленга ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай