Защо Байдън обвини Путин в геноцид? Версията на Вашингтон

Руските сили са взели преднамерено решение да унищожат Украйна и цивилното ѝ население

Защо Байдън обвини Путин в геноцид? Версията на Вашингтон | StandartNews.com

Дипломацията на САЩ оправда употребата на думата "геноцид" от президента Джо Байдън по адрес на Русия с мотива, че руските сили искат "да унищожат Украйна и цивилното ѝ население", предаде Франс прес.

Американският държавен глава поднесе голяма изненада във вторник с твърдението, че руският президент Владимир Путин извършва геноцид в Украйна.

"Мисля, че щом успеем да съберем всички доказателства, ще стигнем до същото заключение като президента Байдън, защото това, което става там, не е инцидент", заяви пред Си Ен Ен третата в йерархията на Държавния департамент Виктория Нюланд. "Русия и руските сили са взели преднамерено решение да унищожат Украйна и цивилното ѝ население", добави тя.

Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 г. определя геноцида като престъпление, извършено "с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава".

Юристите обаче остават предпазливи по отношение на използването на този термин, а западните лидери са разделени що се отнася до употребата му. Кремъл пък осъди като неприемливо обвинението на Байдън.       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай