Започва битката за постове в ЕК

Започва битката за постове в ЕК | StandartNews.com

Брюксел. На заседание на Европейския съвет тази вечер ще започнат преговорите за постове в Европейската комисия (ЕК).

Ден след като Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на ЕК, той свиква преговори между 28-те за избор на негов екип.

Ще бъде избран наследник на Катрин Аштън. За нейния пост, върховен представител по външната политика и сигурността, се спряга името на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

За поста гласят и външния министър на Италия Федерика Могерини. Срещу нея обаче има кампания на Латвия, Литва, Естония и Полша. Те смятат, че Италия е недостатъчно твърда по отношение на Русия.

Дипломати обявиха, че ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, двете кандидатури на полския външен министър Радослав Шикорски и шведския му колега Карл Билдт, които подкрепят по-тежки мерки срещу Русия, също най-вероятно ще бъдат изключени.

Другата ключова позиция, която ще се обсъжда, е наследникът на Херман ван Ромпой. Вероятно за председател на Европейския съвет ще бъде избрана Хеле Торнинг-Шмит, премиер на Дания, която нашумя покрай скандалното селфи с Барак Обама на погребението на Нелсън Мандела.

Очаква се днес да бъде проведена и среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и Европейската народна партия (ЕНП). Сергей Станишев събира премиерите социалисти, за да им поръча да издигат за комисарските постове хора от левицата, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се очаква да вземе участие в срещата на върха на ЕНП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай