Западни медии: Русия е изготвила мирен план за Сирия

Западни медии: Русия е изготвила мирен план за Сирия | StandartNews.com

Русия е изготвила мирен план за Сирия, твърдят западни медии. Засега Москва офицално не е потвърдила информацията. С документа, обаче, са се сдобили журналисти в централата на ООН, съобщава БНТ. Журналистите твърдят, че от мирния план не става ясна съдбата на сегашния сирийския президент Башар Асад.

За 18 месеца сирийското правителство и опозиция трябва трябва да извършат конституционно реформа, която да бъде последвана от избори. Според документа, с който се е сдобила агенция Ройтерс, избраният президент на Сирия ще бъде главнокамандващ, под негов контрол ще бъдат спецслужбите и ще отговаря и за външната политика.

Но какво е мястото на Башар Асад в бъдеща Сирия – не става ясно. В предложението, което се състои от 8 точки, не се забранява на сегашния държавен глава да се кандидатира отново за президент. Единственото ограничение за Асад е, че не може да ръководи конституционната реформа. Тя ще бъде поверена на кандидат, който трябва да бъде приемлив за всички страни, участващи в преговорите във Виена.

В събота в австрийската столица започва новия кръг от преговори за Сирия. Специалният представител на руския президент за Близкия изток Михаил Богданов зави, че Москва "не е не е подготвяла за разговорите никакъв специален документ за уреждане на сирийския конфликт, а само е споделила идеи". В предишния кръг от преговори се включиха 19 страни.

И докато сирийската криза се обсъжда на дипломатическата сцена, от фрнотовата линия идват новини за успех на сирийската армия. Проправителствените части са успели да пробият обсадата край авиобазата Кувейтис, която продължава oт две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай