Западът не посмя да пореже Русия

Наложиха забрани за пътуване и замразяване на авоари на 32-ма "отговорни" за кризата в Украйна

Западът не посмя да пореже Русия | StandartNews.com

Симферопол/Москва. Както и се очакваше, населението на полуостров Крим, поне на теория, избра да се присъедини към Руската федерация. И също толкова очаквано, Западът не призна за легитимен и обективен референдума с аргумента, че противоречи на конституцията на Украйна и е извършен в условията на военна окупация. Затова и съвсем очаквано и ЕС, и САЩ приеха санкции срещу Русия и няколко украинци. Които обаче се ограничиха до забрана за пътуване до Европа и Америка и поне засега не се предвиждат икономически и търговски наказания, които да порежат Кремъл за "намесата му в Украйна".

Ден, след като Крим реши, че иска да се присъединява към Русия, САЩ и ЕС обявиха, че налагат санкции на руски и украински представители. Мерките, които налагат ограничения за пътувания и замразяване на авоари, са безпрецедентни в историята на отношенията между Русия и Запада след разпадането на СССР, отбелязват коментатори. Под ударите на санкциите попадат хора, за които се смята, че са играли ключова роля за референдума за отцепване, който Киев, САЩ и ЕС смятат за нелегален. Вчера ръководството на Крим обяви резултат от 97% - близък до тези от съветските времена - в полза на решението за присъединяване на автономната република към Русия. Американският президент Барак Обама заяви на пресконференция, че Вашингтон е готов да наложи и други санкции в зависимост от това дали Русия съдейства за увеличаване или намаляване на напрежението в Украйна, предаде Би Би Си. "Ако Москва продължава да се намесва в Украйна, няма да постигне нищо друго, освен да изолира още повече Русия и да намали своето влияние в света", каза Обама. САЩ наложиха финансови санкции на седем представители на руското правителство и депутати. Списъкът на официалните представители, чиито недвижими имоти и авоари ще бъдат блокирани в САЩ, включва имената на вицепремиера Дмитрий Рогозин, няколко висши членове на Думата и съветници на президента Путин. Част от списъка са и съюзниците на руския президент Владислав Сурков и Сергей Глазиев, членовете на Държавната Дума Леонид Слутски и Йелена Мизулина, и Андрей Клишас и Валентина Матвийенко, които са членове на Съвета на федерацията. В Крим санкции има срещу Сергей Аксьонов, самопровъзгласил се за временен министър-председател на територията, и Владимир Константинов, говорител на кримския парламент. Сред засегнатите от санкциите е и сваленият украински президент Виктор Янукович и един от неговите съветници. Всички авоари на Янукович и на Виктор Медведчук, лидер на проруската фракция "Украински избор", в САЩ ще бъдат иззети, съобщиха от Белия дом.

В същото време външните министри на страните от ЕС се споразумяха да наложат санкции, включително забрани за пътуване и замразяване на авоари, на 21 длъжностни лица от Русия и Крим. След среща, продължила около три часа, външните министри в Брюксел също така осъдиха референдума в Крим и обявиха намерение да подпишат в петък с Украйна политическия раздел на споразумението за асоцииране. Външните министри бързо постигнаха съгласие за списъка на лицата, на които да бъдат наложени санкции.


Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че в списъка са включени командващият руския Черноморски флот Александър Витко и още двама военни, а също депутати от руския парламент. По думите му в списъка фигурират 13 служители от Русия и осем от Крим. Според неофициална информация в първоначалния списък няма членове на руското правителство. Австрийският министър на европейските и международните въпроси Себастиан Курц съобщи, че санкциите най-вероятно няма да включват шефовете на големи руски енергийни компании. Ако тези мерки не доведат до резултат, ЕС вече обяви, че е готов да приеме и по-тежки икономически санкции. Литовският външен министър Линас Линкевичус съобщи, че до няколко дни ще последват още мерки, когато лидерите на ЕС се съберат на среща на върха в Брюксел. Очаква се те да разширят списъка със санкционираните лица, като включат още висши фигури от обкръжението на руския президент Владимир Путин.

Симферопол празнува до ранни зори

Италиански певец вдига настроението след вота

Невиждано веселие обхвана столицата на Кримския полуостров - Симферопол, след края на референдума, съобщава РИА Новости. Градът не спал до ранни зори. Според окончателните данни за присъединяването към Русия са гласували 96,6% от имащите право, а активността е била около 83%. Празничното настроение обхванало Симферопол и целия полуостров още сутринта на 16 март и градусът на настроението постепенно започвал да се покачва. На площад "Ленин" в центъра на града няколко часа имало концерт. След неговия край младежи с флага на Русия, възрастни хора и съвсем малки деца се поздравявали по улиците със скандирания "Русия! Русия!" По улиците било пълно с автомобили, от които хората развявали знамето на федерацията и викали "Завръщаме се в Русия!". Не се съобщава за инциденти и арестувани, отбелязва медията.


След референдума прочутият италиански певец Рикардо Фоли, който в неделя вечер участва в концерт в град Севастопол, нарече станалото "голям народен празник", пише миланският в. "Кориере дела Сера". Преди да изпълни най-големите си хитове, ветеранът на италианската поп музика казал: "Здравей, Крим! Здравей, Русия! Аз съм с вас!". Думите му били посрещнати с аплодисменти и радостни викове. "Благодаря за поканата. Пожелавам мир на всички!", казал още Фоли от сцената. "Тук цари атмосфера на прекрасен народен празник. Виждам стотици радостни хора. Няма и следа от танкове и автомати, само щастлива тълпа", споделил Фоли пред пратеника на вестника. "Не чувствам никакъв политически привкус. Виждам на едно място руски и украински флагове. Напомня ми на атмосферата на площад "Сан Джовани" в Рим на 1 май", отбелязал още певецът.

Путин обявява днес дали ще присъедини полуострова

Долната камара на руския парламент ще приеме "в най-кратки срокове" законите, необходими за влизането на Крим в Руската федерация, каза заместник-председателят на Руската Дума Сергей Неверов, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Неверов каза, че резултатите от референдума ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си "единствено в състава на Русия".


Днес президентът на Русия Владимир Путин "ще определи позицията си относно молбата на Крим и на Севастопол за влизане в състава на Руската федерация и по повод референдума" за присъединяване към Русия, съобщи председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин.


Той подчерта, че Украйна остава партньор на Русия в очите на Москва. Същевременно изрази надежда, че мнозинството жители на Украйна ще проявят "уважение и разбиране към повече от убедителните резултати от референдума" в неделя.


Междувременно руските ведомства мислят как да помогнат на Крим след присъединяването му, съобщава в. "Ведомости", като се позовава на федерални чиновници. Обмислят се възможности за стимулиране на икономическото развитие на Крим, доставки на хранителни продукти и др. Разглежда се възможността за създаване в Крим на територия за изпреварващо развитие, инвеститорите в която ще получат данъчни облекчения при реализацията на инвестиционните си проекти. Руското външно министерство пък призова Украйна да стане федерална държава и да произведе нови избори.

Кабинетът солидарен с Брюксел

Парламентът с декларация за допитването утре

Опитите чисто пропагандно нашата страна да бъде поставяна някъде или сред "ястребите", или сред "троянските коне", не се основават на никакви факти и доказателства. Българската позиция за Украйна е ясна, балансирана, умерена и допринася за намирането на конструктивни компромиси в рамките на ЕС. Това заяви в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин след срещата на външните министри от ЕС. "Някои държави от ЕС настояват за по-дълги списъци за санкции, други са на различно мнение. Списъкът, чието оповестяване предстои, е възможният и необходимият компромис. Оставаме все още в полето на диалога и дипломацията, надяваме се по-умереният подход да даде положителен резултат", каза още Вигенин. И допълни: "За ЕС референдумът в Крим няма правна стойност. Ясен сигнал е, че е признат само от Северна Корея и Сирия на Башар Асад".


"Атака" обаче настоя българският парламент да легитимира резултатите от проведения в неделя референдум в Крим. От партията поискаха Народното събрание да се събере извънредно, за да обсъди ситуацията в Украйна и да приеме декларация за събитията. От администрацията на парламента обаче дадоха да се разбере, че Михаил Миков няма да събира извънредно депутатите. В първия пленарен ден се очакват бурни дебати по партийните декларации за Украйна.
От "Атака" допълниха, че не признават легитимността на новото правителство в Киев.


Сидеров обяви още, че ще търси и другите националистически партии в Европа, с които заедно да излязат с обща позиция. Вчера стана ясно, че лидерът на френския "Национален фронт" Марин льо Пен признава резултатите от референдума в Киев. От БСП също имат проекто-декларация, която социалистите обсъждаха над 5 часа в събота на пленум.

Киев отвърна с "фарс" и частична мобилизация

Крим е територия на Украйна и затова Киев няма да признае "този фарс, т. нар. референдум", заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк. "Крим е територия на украинската държава. Там има наши граждани. Никакво признаване на т. нар. референдум няма и няма да има. А Русия все още не разбира в каква криза навлезе заедно с автономията", каза Яценюк на среща с делегации от парламентите на Литва и Полша в Киев. В същото време, украинският министър на отбраната Игор Тенюк обяви, че украинските военни части ще останат в Крим въпреки референдума. По-рано председателят на кримския парламент обяви, че всички украински части там ще бъдат разпуснати.


275 депутати от украинския парламент подкрепиха поисканата от и.д. президент Олександър Турчинов частична мобилизация поради "влошаването на политическата ситуация в страната и намесата на Русия във вътрешните дела на Украйна". 33 депутати не участваха в гласуването. С това решение се мобилизират 40 000 души от резерва - 20 000 в армията и 20 000 в новосъздадената Национална гвардия. Турчинов определи референдума в Крим за присъединяване към Русия като голям фарс.


Европейски източник пък съобщи, че Украйна и ЕС ще подпишат в петък политическата част от споразумението за асоцииране със съюза, съобщи АФП.

Полуостровът приема рублата и московското време

Парламентът в Крим вчера официално прие постановление, с което обяви републиката за независима, и отправи молба за присъединяване към Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.


Документът бе приет единодушно от 85-те кримски депутати. В постановлението се посочва, че Република Крим чрез своя Върховен съвет "отправя към Руската федерация предложение да приеме Република Крим в състава на Руската федерация като нов субект със статут на република". Република Крим се обръща с молба към ООН и всички държави по света да признаят държавата, създадена от народите на Крим, се казва още в решението.


Депутатите решиха още Крим да премине към руската рубла, като до 1 януари 2016 г. официална валута ще бъде и украинската гривня и двете парични единици ще се ползват едновременно. До края на март пък Крим ще премине към московското време, което е с 2 часа напред от сегашното на полуострова.


Кримските парламентаристи решиха също да национализират всички активи на украинската държава на своя територия. Национализират се разположените на полуострова активи на Черноморнефтегаз, Укртрансгаз и Федосийското предприятия за снабдяване с петролни продукти.


До приемането на нормативно-правни актове на Република Крим в сферата на бюджетното и данъчното законодателство на територията на Автономна Република Крим ще действат разпоредбите на бюджетния и данъчния кодекс на Украйна, се посочва в постановлението.


Базираните в Крим украински военни поделения ще бъдат разформировани, заяви председателят на местния парламент. Той увери, че украинските военни на полуострова няма да бъдат преследвани или принуждавани да полагат клетва пред новите власти, и ще им бъде дадена възможност да напуснат републиката.

Златото най-скъпо от месеци

Курсът на златото достигна най-високите си нива от месеци след референдума в Украйна, а руската рубла леко поевтиня, но след това се стабилизира.


В ранните часове вчера ценният метал достигна цена от 1391,76 долара за тройунция - най-висока от 7 септември насам. Петролът сорт Брент с доставка през април пък отчете спад от 1,5% при вчерашната търговия. Променливи бяха данните за руската рубла. Първоначално валутата отбеляза лек спад. По-късно обаче Ройтерс съобщи, че рублата и руските акции отбелязват ръст заради скромните санкции, наложени от ЕС и САЩ на Русия. Инвеститорите са оптимисти, че санкциите ще засягат само определени лица, а няма да има сериозни икономически и търговски наказания. Вчера следобед московският индекс RTS, деноминиран в долари, отчете ръст от 4,9%, а деноминираният в рубли MICEX бе с 3,7% нагоре.

"Газпром" преразглежда договорите

"Газпром" смята да въведе промени в споразуменията, за да запази европейските си клиенти в случай на санкции от Европейския съюз срещу Русия заради Украйна, пише в. "Ведомости".


Държавният газов монополист обмисля да промени съществуващото изискване take-or-pay, което задължава клиентите да плащат за газ, независимо дали той е физически доставен или не. От "Газпром" не са коментирали официално предстоящите промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай