Загинали и ранени след земетресение в Афганистан

Земетресението е станало на дълбочина 10 км около 01:30 ч. днес, съвсем близо до границата с Пакистан

Загинали и ранени след земетресение в Афганистан | StandartNews.com

Земетресение с магнитут 6.1 по скалана на Рихтер е разтърсило Афганистан рано тази сутрин. До момента загиналите са най-малко 1000 души, съобщават местните власти, цитирани от euronews.com.

Земетресението е станало на дълбочина 10 км около 01:30 ч. днес, съвсем близо до границата с Пакистан, посочи Геоложкият институт на САЩ, цитиран от Франс прес. По негови данни е имало и втори трус с магнитуд 4,5 почти на същото място и по същото време. Трусът е с епицентър на 42 километра югозападно от Хост - главния град на едноименната източна провинция, граничеща с Пакистан, информира по-рано Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Повечето от потвърдените жертви са в граничещата с Пакистан афганистанска провинция Пактика. Съобщения за загинали има също в Хост и друга източна провинция - Нангархар. Земетресението е било усетено в столицата Кабул, също в Пакистан и Индия.

Кадри от провинция Пактика близо до границата с Пакистан показват, че жертвите са пренасяни в хеликоптери, за да бъдат извозени от района. Изображенията, които се разпространяват в интернет от провинцията, показват разрушени къщи.

Папа Франциск изрази съчувствие към ранените и пострадалите от земетресението. "И специално се моля за изгубилите живота си и за семействата им", заяви той в края на седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър". Пакистанският премиер Шехбаз Шариф каза, че е "дълбоко наскърбен" от трагедията, и добави, че властите на страната полагат усилия да подпомогнат афганистанските.

През 2015 г. силно земетресение, удари североизточната част на страната, като тогава загинаха над 200 души в Афганистан и съседен Северен Пакистан. Подобно земетресение с магнитуд 6,1 през 2002 г. уби около 1000 души в Северен Афганистан. А през 1998 г. земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер и последвали трусове в отдалечения североизток на Афганистан убиха най-малко 4500 души.

Снимка: euronews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай