Загадъчна смърт на руски милиардер

49-годишен олигарх загина докато разхождаше кучето си в лондонско предградие

Загадъчна смърт на  руски милиардер | StandartNews.com

Трагично, загадъчно и нелепо в Лондон загина 49-годишният руски милиардер Димитър Обретецки, пише руският Лайф. Става дума за най-богатият жител на Волгоград и президент на дистрибуторската компания „Магнат трейд ентерпрайз“. На 27 ноември той попаднал под колелата на автомобил, докато разхождал кучето си в престижен квартал близо до Лондон, изпаднал в кома, а почти седмица по-късно, така и не дошъл в съзнание, а починал.

Обретецки направил първите си милиони още на 21 години, когато основал фирмата си „Магнат“ и започнал да продава „Проктър и Гембъл“ , а 15 години по-късно се превърнал в един от най-сериозните играчи на пазара на битовата химия. Преди 8 години се изнесъл със семейството си в Англия.

Още в първите години на бизнеса си, олигархът успял да се наложи като дистрибутор на продукта в цяла Русоя. По-късно същото станало и с продуктите на Nestle и MARS.

Партньорите му твърдят, че Обретецки  си построил бизнеса по западен образец. Поздравявал лични всички служители за празници. Но също така ги преуморявал от работа.

Затова и днес, след смъртта му, в родния му град откровено злословят срещу приказно богатия си съгражданин, но от друга страна се притесняват, че положението ще се влоши, тъй като той е притежавал много предприятия и сега се очаква безработните да се увеличат рязко.

"Магнат" — не е единственият бизнес на олигарха. Той притежава и консултанската фирма Адвант, която провежда тилбилдингите на Сбербанк.

Притежава и строителна фирма, която наскоро обяви банкрут, тъй като не успя да построи жилищен комплекс във Волгоград. Измамени останаха стотици граждани, които трябваше да влязат в домовете си още през 2015-та година.

Още по-голяма сянка на волгоградския милиордер хвърля факта, че наскоро го напусна дългогодишния му партньор и приятел в строителството, който от известно време е в следствения арест по обвинения за изкуствен фалит на завод и неплатени заплати в размер на 26 милиона рубли.

Естествено, когато човек от такъв калибър загине под колелата на автомобил, веднага се появяват много конспиративни версии.

За това намеква и близкият му приятел Павел Боровков:

"Последните 8 години той живееше със семеството си в Лондон. Синът му е на 22 години. Занимаваше се със недвижими имоти. Незнам какво е правила жена му, но той си ходеше в Русия често по работа. Знаете, че в Лондон шофьорите са много внимателни и затова не изключвам версията, че  нарочно са го ударили“.

Името на Димитър Обретецки  нашума по време на четвърт финала на Евро 2008, когато Русия победи Холандия с исторически резултат 3:1.Милиардерът се позиционира в сърцето на холандската агитка и размаха руски флаг, на който пишеше: Волгоград.  Кадритге обиколиха целия свят и оттогава го наричат рускияг патриот. Но така ли е?

Едва и някого ще учуди охолния животг на семейството му във Великобритания. Живеят в престижния квартал Оксшот, съсед по имот му е играчът на Челси – Джон Тери, затова и свободната разходка в този регион е почти невъзможна. Всъщност, синът на милиардера Илия, е голям фен на Челси, и се държи като типичен англичанин. Завършил е престижния бординг скул „Милфилд“, където практикуваше  фехтовка. Сега учи в университета във Флорида.

Сестрата му , Евелина Обрецка, има доста повече свободно време, снима се редовно около басейна в семейното имение, позира докато язди расови коне. И пише във фейсбук: Англия е най- хубавата страна в света!

Втората дъщеря – Татяна, също обича да харчи парите на баща си, ходи по модни музикални състезания, ски курорти и като цяо се наслаждава на живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай