Вторник,

Заев зове Евросъюза на поход срещу България

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС Архив -
Заев зове Евросъюза на поход срещу България
A
A
A

Евросъюзът трябва да остане на своите основни ценности, европейски ценности, а именно да подхранва всички идентичности на европейския континент, тук ние подхранваме цялата европейска идентичност, задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в ефира на "Утрински брифинг" по "Слободна ТВ", предаде "Труд".

Той подчерта, че оптимизмът се възпитава непрекъснато поради необходимостта от създаване на политики за насърчаване на приятелството в региона.

"В обръщението си към нацията казах, че сме строители, изграждаме приятелство, не причиняваме вреда на региона, нямаме претенции, ние сме мирен народ, политиката на страната ни е наистина европейска, ние преподаваме красиви европейски уроци оттук, от кандидатстващите Западни Балкани, което липсва на съвременния Европейски съюз, в контекста на дебата за бюджета, за Полша, Унгария и други теми", заяви премиерът Зоран Заев.

Македонският премиер отбеляза, че в миналото страната е направила всичко в рамките на допустимото ниво и че ще продължи по този път, като допълни, че още на 11 октомври имало резерви за България и че тогава беше отбелязано, че македонците трябва да са готови, защото е възможно тази година страната да не започне с първата междуправителствена конференция.

"По отношение на намирането на решения, разговаряхме с България за това, че впрочем и България коментира, че няма необходима динамика в реализирането на Договора за приятелство. Направихме план за действие, създадохме динамика как това да бъде решено, предложихме определени клаузи под формата на меморандум, изявление, декларация, протокол, за да можем да засилим всички тези аспекти. И сме отворени, и готови. И всичко това не е отхвърлено, всъщност е приемливо, тук са предвидени действия в частта за предотвратяване на речта на омразата, частта от изпълнението на Комисията в частта от учебниците в България и Северна Македония, върху разкази, които изграждат приятелство чрез исторически герои", каза Заев.

Премиерът отбеляза, че Северна Македония продължава да следва европейския път, но добави, че Европа не може да позволи да има глава 35 в преговорния процес, да има неща, които не са позволени.

"Губеща е България, губеща също е Северна Македония, но най-големият губещ е Европейският съюз, защото той беше поръсен с пепел", каза Заев, като изрази благодарност към 26-те държави членки, които са обединени в подкрепата си за страната му и Германия, която като настоящ председател беше изцяло насочена в тази посока.

В отговор на въпрос дали не е отишъл прекалено далеч интервюто си за БГНЕС, което предизвика реакции в Северна Македония и не се ли чувства огорчен, че не е дало резултати в отношенията със София, Заев подчерта, че като премиер се чувствал длъжен да направи първите стъпки в опита за сдобряване и за уталожване на антагонизма между двете страни.

"Едно нещо е добре - през тези месеци научихме малко повече един за друг - ние македонците за българите и обратно. Това трябва да се използва в положителен аспект. Вчера се обърнах много открито, защото все още има антагонизъм, който не е функция на приятелството, което искрено искаме да изградим и Македония, и България. При такива обстоятелства казвам това, което мисли нашият народ. Израснал съм с нашия народ, това е моят код за самоличност, така се определят нещата в страната", казва премиерът.

"България признава наличието на македонска нация и идентичност в съвремието, но казва "Дайте да се върнем в миналото", а миналото на моята идентичност е правото ми на самоопределение, затова не е типично да иска друга държава да ви напише вашата история, това не нито европейско, нито приятелско", заяви Заев.

Премиерът на Северна Македония коментира и изпълнението на Преспанския договор с Гърция, което по думите му "върви с много добра динамика".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички