Заев се кълне в добросъседския договор с България

Политици от бивша Югославия делят София и Скопие, казва македонският премиер

Заев се кълне в добросъседския договор с България | StandartNews.com

Спазването на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това са само някои от позициите, които премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обявява в интервю за БГНЕС.

Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и на Одринско, казва Зоран Заев пред журналиста Любчо Нешков и допълва, че трябва да се признаят слабостите на историята, за да се гради бъдещето.

„Имаме обща история и от нея са се създали българският и македонският народ, и  македонският език и българският народ, и това България го признава“.

„Дълбоката държава“ е в опозиция, а политици от бивша Югославия делят София и Скопие, продължава Заев.

България не е фашистка държава, а наш приятел, заявява категорично той и обещава наказания за реч на омраза срещу България.

„И днес потвърждавам цялостната ни позиция за пълна съпротива срещу говора на омразата. Това трябва да спре“

Като доказателство за твърдите мерки Заев посочва освобождаването от поста му председател на Надзорния съвет на Медийната информационна агенция на Зоран Иванов - заради сексистка обида срещу министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Зоран Заев говори и за меморандума, който е изпратен до българското правителство.

„Открито декларираме, че нямаме териториални претенции, нямаме и претенции и за малцинство. Не е наша работа да се месим, а също така и на България“.

До края на годината европейските лидери трябва да се съберат отново и ако споровете между Скопие и София са изгладени, може да се очаква зелена светлина за начало на присъединителните преговори на Скопие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай