Петък,

Заев откри ново смирение след преговорите в София

От: Рачо Рачев -
Заев откри ново смирение след преговорите в София
A
A
A

Имаме време до 17 ноември да намерим решение, заяви македонският премиер Зоран Заев след преговорите с българския си колега Бойко Борисов, които се състояха в София.

„България е наш голям приятел, която е направила изключително много за нас. Ние искаме да намерим решение и в този момент работим максимално за неговото намиране. Призовавам да спре говора на омразата, особено, в социалните мрежи. Да не се излива гняв един срещу друг, защото ние сме приятели с България. Имаме още малко време до 17 ноември да намерим решение, изхождайки от общото ни минало“, каза още Заев на пресконференция, цитирана от БГНЕС.

„Опитът ми от преговорите с Гърция показва, че истинското решение е, когато и двете страни излязат победители. Засега не сме стигнали до този момент в преговорите с България, ще продължим да разговаряме, но не чрез публични караници. Ще информираме по същество, но няма да правим шоу“, заяви македонският премиер.

Той смята, че тупането в гърдите е привлекателно, но не увеличава шанса за решение.

“Имахме конструктивни преговори в София за гарантирането на европейско бъдеще. Все още не сме постигнали съгласие, но има условия. Знам, че тупането по гърдите е атрактивно, но ние няма да правим това. Заедно може да намерим решение”, каза още Зоран Заев и поясни, че България не оспорва тяхната идентичност и обеща в близко време да се проведе съвместното заседание на Междуправителствената комисия, както вчера поиска вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Македонската идентичност е гордост и ще остане такава. Няма да правим националистически спектакъл по този въпрос“, обеща Заев.

Според него "нашите ясни позиции" са да продължим да работим с България. Той очаква разговорите да се засилят тези дни и двете страни да се опитат да намерят решение до 17 ноември, когато трябва да се състои отложената с една седмица среща на министрите на външните работи на страните-членки от ЕС. Хубаво е да се постигне тогава решение, ако ли не остава възможност през декември, добави македонският премиер.

„Искаме да намерим решение. Разбира се г-н Каракачанов прекара значителна част от разговорите с македонската делегация вчера. Вярвам, че от тези разговори има приятелска атмосфера, с всички подробности, за болката от тяхна и наша страна, стремежите от тяхна страна, стремежите от наша страна. Но стигнахме до заключението, че и двете страни са длъжни да защитават своите национални интереси и да оправдават своите политики. Но това, което е също толкова важно, и двете страни са длъжни да гарантират европейското бъдеще на региона и да защитят приятелството между тях“, каза Заев, без да дава повече подробности за разговорите.

„Много е важно като съседни и приятелски държави да вървим заедно по пътя към ЕС, подкрепяйки се взаимно, защото само тогава ще донесем напредък на всички наши граждани, което е нашата основна задача като политици“, смята македонският премиер.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички