За първи път от 40 г.: Стачка на журналисти в голяма медия

Не е ясно как това ще засегне отразяването на новините

За първи път от 40 г.: Стачка на журналисти в голяма медия | StandartNews.com

"Ню Йорк Таймс" се готви за 24-часова стачка, в която ще вземат участие стотици журналисти и други служители. Това ще е първата подобна стачка във вестника от над 40 години. Служители в нюзрума и други членове на новинарската гилдия на Ню Йорк казват, че им е "дошло до гуша от пазарлъците, които се проточват от изтичането на последния им договор през март 2021 г.". Профсъюзът обяви миналата седмица, че над 1100 служители ще излязат днес в 24-часова стачка, ако двете страни не постигнат споразумение.

"Изглежда много вероятно да стачкуваме в четвъртък. Все още има голяма пропаст между нас по икономически и редица други въпроси", каза Стейси Каули, финансова репортерка и представителка на профсъюза.

Не е ясно как това ще засегне отразяването на новините. Служителите планират да се съберат днес следобед пред сградата на вестника край "Таймс Скуеър", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителка на вестника каза, че компанията ще продължи да произвежда съдържание, благодарение на международните репортери и други журналисти, които не са членове на профсъюза. "Разочаровани сме, че новинарската гилдия заплашва да стачкува, но сме готови да гарантираме, че вестникът ще продължи да обслужва читателите ни без прекъсване", се казва в нейно изявление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай