Южна Корея започва преговори с КНДР

Южна Корея започва преговори с КНДР | StandartNews.com

Южна Корея и КНДР ще преговарят официално за възобновяване на икономическото сътрудничество. Това предаде Ройтерс, като се позова на информация от севернокорейските медии. От съобщение на Корейската централна телеграфна агенция(ЦТАК) става ясно , че в случай на приемане на предложението Пхенян има готовност да възстанови горещата телефонна линия със Сеул. Тя бе прекъсната след влошаване на ситуацията на Корейския полуостров.

Предложението за преговори е на Комитета по мирното обединение на Корея. В изявление на министерството по обединението на Южна Корея се казва, че Сеул "гледа позитивно на предложението за официални разговори". "Надяваме се, че това ще бъде възможност Южна Корея и Северна Корея да изградят доверие", пише още в изявлението.
Ядрените изпитания на КНДР са осъдени от ООН със специална резолюция. Именно тя ядоса Пхенян. Освен това КНДР не един път заплаши с ядрен удар Южна Корея и САЩ.

От предложение на КНДР не става ясно на какво ниво ще се проведат преговорите, не се посочва и дата, но е уточнено, че "мястото и датата могат да бъдат определени със съгласието на Юга". Най-вероятно срещата ще бъде проведена в съвместния индустриален комплекс Кесон.

Рио Кил-джае, южно-корейският министър, занимаващ се с проблемите по обединението на двете държави, предложи 12 юни като дата за срещата.

"Ние сме много обнадеждени, че Северна Корея прие нашето предложение за разговори между двете страни", заяви министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай