Южна Африка между САЩ и Третия свят

Мандела успокои инвеститорите, като спря национализацията и остави бял финансов министър

Южна Африка между САЩ и Третия свят | StandartNews.com

Претория. Република Южна Африка преживя "Седмица на скръбта", след като се раздели със своя велик син Нелсън Мандела. Мадиба, както е клановото име на Мандела, положи основите на единството между чернокожите и белите жители на най-развитата икономически държава в Африка. Така първата в света по залежи на злато, платина и други ценни метали и природни ресурси, както и идеални условия за селско стопанство страна, бе спасена преди две десетилетия от кръвопролитна гражданска война. Когато се оценява огромното значение на делото на Мандела за родината му, ударението се поставя главно върху приноса му за свободата, равенството и демокрацията в двурасовата държава в южния край на африканския континент. Това е разбираемо, защото именно в расовия проблем между белите и чернокожите южноафриканци Мандела виждаше главната опасност за страната. Не може обаче да се каже, че другите проблеми на Южна Африка не го интересуваха.

Мандела изигра важна роля и за избора на икономическия модел

на новородената демокрация след премахването на апартейда. Именно този модел предопредели успешното развитие на южноафриканската икономика, което в по-ново време предопредели присъединяването на Южна Африка към "Петорката" на държавите от БРИКС, чието влияние в световната икономика и политика ще нараства все повече.
Обликът на южноафриканската столица Претория, пътят от този град до Йоханесбург и организацията на бизнеса в най-развитата икономически провинция Хаутенг, пътната инфраструктура и други неща силно напомнят за САЩ и Великобритания. Дори сега, в условията на криза, макар и със забавени темпове икономиката на страната върви напред и брутният вътрешен продукт нараства всяка година. Очаква се през 2013 г. ръстът на БВП да е 2 %.
Мнозина от лидерите на управляващата партия Африкански национален конгрес включително комунистите и представителите на профсъюзното обединение КОСАТУ смятаха, че след победата над расисткия апартейд трябва да се проведе мащабна национализация на мините за ценни метали и въглища, както и на крупните промишлени предприятия, които бяха в ръцете на бялото малцинство. Мандела и неговите съмишленици не допуснаха това да се случи. За да успокои бялото население, Мандела, въпреки внушителната победа на Африканския национален конгрес на изборите през април 1994 г.,

настоя да се създаде правителство на националното единство

Бившият бял президент Фредерик де Кларк стана вицепрезидент, а представители на другите големи партии получиха постове в кабинета. Това успокои чуждестранните бизнесмени и инвеститори, които не загубиха интерес към Южна Африка. Те бяха особено впечатлени от това, че Мандела остави на поста министъра на финансите Дереке Киз, авторитетен специалист, който изпълняваше тази длъжност и по време на режима на апартейда.
"Нелсън Мандела беше гений в подобряването на търговските позиции", коментира икономистът на Citibank в Йоханесбург Джина Шуман, цитиран от Инвестор.БГ. "Това ни позволи да възстановим търговските си връзки, в частност с Европа и САЩ. По-меките начини, които той приложи чрез способността си да помирява и комуникира, наистина помогнаха развитието на голямата и богата африканска държава да продължи плавно и по възходяща линия. Основна причина Южна Африка да се присъедини към страните от БРИКС като една от най-важните развиващи се икономики в света бяха институциите, създадени от правителството на Мандела, и неговата съпротива срещу политиката за национализация, подобна на извършената в съседна Зимбабве, чието икономическо състояние сега е незавидно", посочва експертът от Йоханесбург.

Нелсън Мандела остави Южна Африка в по-добра икономическа форма, отколкото е била при управлението на бялото малцинство.

Днес РЮ Африка е един от най-обещаващите пазари

сред страните от т.нар. Трети свят. За мащабите на Африка тази държава е истински икономически гигант. Налице е развита икономическа инфраструктура, широка технологична база и инженерно-технически кадри и голям пазар на евтина квалифицирана и неквалифицирана работна ръка. Това превръща страната в много привлекателна и изгодна за предприемаческа дейност и инвестиции. Причина за това са не само природните й богатства. Финансовият й пазар се отличава със стабилен банков и застрахователен сектор. Фондовата борса в Йоханесбург е най-голямата в Африка и е 15-а сред най-големите борси в света. Страната има развит селскостопански сектор, който не само задоволява нейните нужди, но е и един от шестте подобни сектора в света, които са в състояние постоянно да изнасят селскостопански стоки.
В относително стабилната южноафриканска икономика обаче

има и признаци за тревога в бъдеще

предизвикани от спада на цената на златото, растящия дефицит в бюджета, крехкостта на националната валута ран, чиято стойност върви надолу по отношение на долара. Расте недоволството на работниците особено сред тези в мините. Безработицата също е проблем и не е намаляла през последните години. Експерти смятат, че това са нормални за развиваща се страна проблеми. Има обаче и прогнози, че тези фактори може да се отразят на резултатите от предстоящите през април 2014 г. парламентарни избори. На този вот управляващата през последните две десетилетия партия АНК може да се изправи пред първото си реално изборно предизвикателство, откакто демократичните промени я доведоха на власт преди 20 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай