Южна Корея с историческо решение

Голяма победа за правата на ЛГБТ в страната

Южна Корея с историческо решение | StandartNews.com

Южнокорейски съд постанови знаково решение, с което за първи път призна правата на еднополова двойка, а активисти приветстваха решението като голяма победа за правата на ЛГБТ в страната, предаде АФП.

Делото, което сега ще бъде отнесено до Върховния съд, е заведено от гей двойката Со Сеонг Ук и Ким Йонг Мин, които живеят заедно и са провели сватбена церемония през 2019 г. Тя обаче не е имала правна сила, тъй като Южна Корея не признава еднополовите бракове. През 2021 г. Со съди Националната здравноосигурителна служба, защото е прекратила обезщетенията за партньора му, след като е установила, че са гей двойка.

Миналата година съд от по-ниска инстанция се произнесе в полза на НЗОК (NHIS), но Върховният съд в Сеул отмени това решение, като на практика нареди на застрахователя да възобнови обезщетенията на партньора на Со.

"Радваме се. Това е не само наша победа, но и победа за много еднополови двойки и ЛГБТ семейства в Корея", заяви двойката след решението, според техния адвокат Парк Хан-хи.

Съдът постанови, че NHIS не е представила "обосновани рационални причини" за третирането на еднополовите съюзи по различен начин от гражданските бракове, показва копие от решението, предоставено на АФП от Парк.

NHIS предоставя обезщетения за съпружеско осигуряване на партньорите по граждански брак. "Всеки може да бъде малцинство, а да бъдеш малцинство означава просто да се различаваш от мнозинството, а не да бъдеш грешен или неправилен", се казва в решението, цитирано от БГНЕС.

NHIS заяви, че ще обжалва. Въпреки че страната не признава еднополовите бракове, хомосексуалните връзки не са криминализирани. Активистите отдавна подчертават необходимостта от законодателство срещу дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация. Дълго обсъжданият закон за борба с дискриминацията от години се бави в южнокорейския парламент поради липса на консенсус сред депутатите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай