Юнкер със седем вицета (ВИДЕО)

Румъния взима влиятелния ресор "Регионална политика"

Юнкер със седем вицета (ВИДЕО) | StandartNews.com

Вече наричат Кристалина Георгиева финансов министър на Европа, тя пя българския химн

Брюксел. Седем заместници, сред които българският еврокомисар Кристалина Георгиева, ще има председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това обяви самият той на пресконференция вчера, на която съобщи коя държава какъв ресор ще има в новия състав на Комисията.

Освен че ще е заместник на Юнкер, Кристалина Георгиева ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Това означава, че на нейно подчинение ще бъдат 140 млрд. евро и близо 30 000 души, а някои вече я наричат финансовия министър на Европа. Юнкер я представи втора по ред от заместниците си, веднага след първото вице, холандеца Франс Тимерманс, който ще е "дясната ръка" на шефа на ЕК.

От думите му излезе, че българката е вторият по важност заместник. Тя имаше безукорен път, постигна уважение и изгради мрежа по света от впечатляващи отношения, каза Юнкер за Георгиева. Той нарече и трите дами, които са му заместници, силни и отговорни. На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията. Георгиева коментира, че първата й задача тази година ще бъде да се осигури допълнително финансиране за разплащането на получените в ЕК сметки и приемането на бюджета за догодина, предаде БТА. По думите й в новото й качество тя ще отговаря за 30 000 служители в ЕК и за годишен бюджет от 140 млрд евро. "Ще продължа да работя със сърце. Това е голяма радост, резултат от петгодишната ни работа", каза Георгиева.

Запитана как постът й ще бъде полезен на нашата страна, тя отговори, че ще може да съдейства на България да се справи с най-важния проблем - не как да получи повече пари, а как по-добре да ги използва. Георгиева разказа, че с екипа й са гледали пресконференцията на Юнкер и от радост са изпели българския химн. Голямо благодаря на българското правителство - на премиера Орешарски, който първи застана зад мен в конкуренцията за върховен представител на ЕС, на президента Росен Плевнелиев и на премиера Близнашки, заяви Георгиева.

Според АФП, Юнкер е предложил значим пост на Георгиева, която е "много комуникативна и изпъква на фона на сухата брюкселска администрация". Агенцията отбелязва, че тя не се е побояла да обуе гумени ботуши и да облече бронежилетка. В изказването си Юнкер заяви, че Георгиева, както и останалите му заместници, не са "суперкомисари" и трябва да работят в екип с останалите си колеги. Той нарече първия си заместник Франс Тимерманс човекът, който ще го замества, когато отсъства. Холандецът ще отговаря за междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права. В. "Файненшъл таймс" отбелязва, че Тимерманс ще се занимава с подбора на приоритетите на комисията. Изборът му е явен жест към все по-силните евроскептични движения, тъй като Тимерманс е един от най-популярните защитници на тезата, че ЕС трябва да остави максимално много власт на националните правителства, отбелязва вестникът.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са доскорошният премиер на Словения Аленка Братушек, която ще бъде и еврокомисар за "Енергийния съюз", бившият финландски премиер Юрки Катайнен ще бъде натоварен със заетостта и растежа, латвиецът Валдис Домбровскис, привърженик на строгите бюджетни ограничения, ще координира политиката за еврото и социалния диалог, Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар, и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Домбровскис и Юрки Кaтайнен също са известни с консервативния си подход към изграждането на бюджетите и борбата с икономическата криза. "Това е печеливш екип", подчерта Юнкер. Сред другите ключови портфейли е испанецът Мигел Ариас Канете, който ще отговаря за климата и енергията, шведката Сесилия Малмстрьом, на която е поверена търговията, а датчанката Маргрете Вестагер ще поеме конкуренцията. Полякинята Елжбиета Биенковска, за която се твърдеше, че ще измести Кристалина Георгиева, в крайна сметка ще отговаря за вътрешния пазар. Румъния също отбелязва победа - нейният комисар Корина Крецу ще надзирава "Регионална политика", която отговаря за повечето от европейските фондове.

Вицепрезидентите

Франс Тимерманс - Първи вицепрезидент и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. Досегашен външен министър. Дипломат от кариерата от левоцентристката Партия на труда.

Юрки Катайнен - Вицепрезидент и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Досегашен зам.председател и европейски комисар за икономическите и валутните въпроси и бивш премиер на Финландия. Десноцентрист.

Андрус Ансип - Вицепрезидент и комисар за единния дигитален пазар. Бивш десноцентристки премиер, присъединил Естония към еврозоната през 2011 г.

Федерика Могерини - Върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността и вицепрезидент. Досегашен външен министър на Италия. Един от най-младите политици в управляващата левоцентристка партия на премиера Матео Ренци.

Валдис Домбровскис - Вицепрезидент и комисар за еврото и социалния диалог. Бивш премиер десноцентрист.
Аленка Братушек - Вицепрезидент и комисар за енергийния съюз. Бивш премиер.

Франция и Англия делят финансите

В новия състав на ЕК Великобритания ще отговоря за финансовите услуги - изненадващ ход, който вероятно много ще се хареса на британския премиер Дейвид Камерън, предаде Би Би Си. Ресорът финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари отива при 54-годишния Джонатан Хил. Той е бивш десноцентристки лидер на Камарата на лордовете (горна камара на британския парламент), консултант по връзки с обществеността и бивш началник на кабинета на консервативния премиер Джон Мейджър през 90-те години. Дейвид Камерън проведе силна кампания Джонатан Хил да получи икономическо портфолио. За страна, която не използва еврото, да има комисар, отговарящ за финансите, ще даде спокойствието, че еврозоната разбира тревогите на страните, които използват различни валути, отбелязва Би Би Си. Франция обаче също получава влиятелен пост - бившият финансов министър Пиер Московиси ще управлява икономическата политика. Той ще отговаря за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. Московиси принадлежи към умереното реформаторско крило на социалистите. Той беше номиниран от Франсоа Оланд, като още от началото френският президент беше поискал за него поста на еврокомисар по икономическите въпроси. Но когато видя, че Париж има трудности да спазва европейските бюджетни правила, Германия се обяви против кандидатурата на французина. Накрая, според медийните информация, Берлин все пак се е съгласил с кандидатурата на Московиси.

Новата Европейска комисия

АВСТРИЯ: Йоханес Хан (56 години) - Комисар за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС. Досегашен европейски комисар за регионалната политика. Десноцентрист. Бивш изпълнителен директор на производител на екипировки за видеоигри.

БЕЛГИЯ: Мариане Тисен (58 години) - Комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност. Десноцентристки евродепутат и бивш лидер на Фламандската християндемократическа партия.

ГЪРЦИЯ: Димитрис Аврамопулос (61 години) - Комисар за миграцията и вътрешните работи. Досегашен министър на отбраната. Член на десноцентристкия блок и бивш кмет на Атина.

ДАНИЯ: Маргрете Вестагер (46 години) - Комисар за конкуренцията. Политик от кариерата и лидер на социаллибералите от 2007 г.

ИРЛАНДИЯ: Фил Хоган (54 години) - Комисар за земеделието и развитието на селските райони. Бивш министър на околната среда от десноцентристкия блок.

ИСПАНИЯ: Мигел Ариас Канете - Комисар по въпросите на климата и енергетиката. Бивш министър на земеделието.
КИПЪР: Христос Стилианидис (56 години) - Комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи. Бивш говорител на правителството. Десноцентрист.

ЛИТВА: Витенис Повилас Андриукайтис (63 години) - Комисар за здравеопазването и безопасността на храните. Член на Социалистическия блок.

МАЛТА: Кармену Вела (64 години) - Комисар за околната среда, морските въпроси и риболова. Бивш министър на туризма. Левоцентрист.

ПОЛША: Елжбета Бенковска (50 години) - Комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия. Досегашен вицепремиер.

ПОРТУГАЛИЯ: Карлуш Моедаш (44 години) - Комисар за изследванията, науката и иновациите. Досегашен държавен секретар от десноцентристката Социалдемократическа партия. Основал е своя инвестиционна компания през 2008 г. и е бил банкер в "Голдман Сакс".

РУМЪНИЯ: Корина Крецу - Комисар за регионалната политика. Досегашен левоцентристки евродепутат.

СЛОВАКИЯ: Марош Шефчович - Комисар за транспорта и космическите програми. Досегашен заместник-председател на Европейската комисия и комисар за междуинституционалните въпроси и администрацията. Дипломат от кариерата.

УНГАРИЯ: Тибор Наврачич (48 години) - Комисар за образованието, културата, младежта и гражданството. Досегашен външен министър от управляващата десноцентристка партия ФИДЕС. Бивш министър на правосъдието и вицепремиер.

ХЪРВАТИЯ: Невен Мимица (60 години) - Комисар за международното сътрудничество и развитието. Досегашен комисар за защита на потребителите. Левоцентрист. Политик и дипломат от кариерата. Водил е преговорите на Хърватия за членство в Световната търговска организация през 90-те години и началото на преговорите за членство на Загреб в ЕС през 2000-2001 година.

ЧЕХИЯ: Вера Юрова (50 години) - Комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете. Досегашен министър на развитието. Левоцентрист.

ШВЕЦИЯ: Сесилия Малмстрьом - Комисар за търговията. Досегашен комисар за вътрешните работи.

Търсят съдия за Страсбург

Процедурата за участие в конкурса за съдия в Страсбург стартира и заявления се приемат до 29 септември, съобщиха от Министерство на правосъдието. Кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека могат да подадат заявление в деловодството на правосъдното ведомство на ул. "Славянска" 1. Изпитите ще бъдат на 7-ми и 8-ми октомври, като първия ден ще се проведе езиков тест с кандидатите, които нямат валиден сертификат за съответния език, а втория ден ще бъде събеседването. Ресорният министър Христо Иванов вчера е разписал заповед за критериите и процедурата за избор. Преди окончателното й подписване проектът на заповедта бе подложен на обществено обсъждане, консултиран с експерти и представители на неправителствения сектор, така че да се постигне максимално съгласие по отделните позиции. Към заповедта е приложен и образец на автобиография, която трябва да бъде подадена на български и на един от двата езика на Съвета на Европа - английски и френски.

Българка става говорител на ЕК

Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това съобщи на пресконференция Юнкер при представянето на своя екип.
Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. Андреева бе първата и единствената българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Барозу.

Българката: Престоят нови предизвикателства

Нови предизвикателства предстоят! Току-що бях обявена за кандидат заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджет и човешки ресурси. Това написа минути след обявяването на номинацията й Кристалина Георгиева във Фейсбук. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер за гласуваното доверие и благодаря на всички за подкрепата, написа още Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай