Юнкер раздели евролидерите

Юнкер раздели евролидерите | StandartNews.com

Кандидатът за шеф на ЕК предупреди критиците си да не изнудват ЕС

Водещият кандидат за шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се превърна в ябълка на раздора между европейските лидери. След европейските избори миналата седмица заваляха изказвания от двата полюса - за и против Юнкер, като изказванията на някои от лидерите са доста остри. Самият той пък вчера подсили напрежението, като изрази увереност, че в крайна сметка ще бъде избран за поста и разкритикува лидерите, които не го одобряват.

"В Европейския съвет голямо мнозинство от лидери на страни - и християндемократи, и социалисти, ме подкрепят", заяви той в интервю за германското издание "Билд". "Европа не трябва да бъде изнудвана", заяви бившият председател на Еврогрупата. Той добави, че е уверен, че ще бъде избран начело на Еврокомисията в средата на юли.

Коментарите на Юнкер последваха, след като германското списание "Шпигел" разпространи новината, че британският премиер Дейвид Камерън е заплашил страната му да излезе от ЕС, ако Юнкер стане шеф на ЕК. Вчера от Лондон отрекоха Камерън да е бил толкова категоричен, но според негов говорител е казал нещо с подобен смисъл. Камерън е заявил по време на официална вечеря в Брюксел, че не смята Юнкер за най-подходящ за поста и че избирането на човек, който не е реформатор, може да накърни репутацията на ЕС във Великобритания и да наклони везните от вота в полза на напускането на организацията, обяснява говорителят. Камерън е подкрепян най-открито от Унгария, както и от премиерите на Швеция и Дания.

Вчера и италианският премиер Матео Ренци изрази съмнение за кандидатурата на Юнкер. "Юнкер не е единственият кандидат", посочи той. Той допълни, че Юнкер няма автоматични права над поста и мнозинството му не е гарантирано. В. "Билд" твърди, че френският премиер Франсоа Оланд също не е много склонен да подкрепи Юнкер.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел е един от най-силните поддръжници на Юнкер. Неин говорител каза вчера, че "напълно ясно тя застава зад това Жан-Клод Юнкер да стане следващият председател на ЕК". Стана ясно също, че Меркел лобира за Юнкер във всичките си разговори по въпроса.

Фараж се надява на съюз с Грило

Лидерът на британската евроскептична Партия на независимостта Найджъл Фараж се надява на политически съюс в ЕС с италианското движение "Пет звезди", съобщава Ройтерс.

Фараж се срещнал с лидера на движението - бившия комик Бепе Грило, миналата седмица.

В последния Европарламент Фараж бе в съюз с италианската Северна лига и още няколко по-малки националистически партии. Един от основните евроскептични алианси в новия парламент се очаква да бъде формиран с участието на френския "Национален фронт", но Фараж е в лоши отношения с лидерката му Марин льо Пен и ще е в друга политическа група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай