Ястребът Каменос е враг на Македония

Ястребът Каменос е враг на Македония | StandartNews.com

Властта в Гърция е в ръцете на странна радикална коалиция между крайно лявата СИРИЗА и дясната популистка партия "Независими гърци". Ще работи ли този необикновен впряг, начело на който стоят премиерът Алексис Ципрас и Панос Каменос? Отговорът като че ли повече зависи от лидера на по-малката партия Каменос, който пое поста министър на отбраната. Засега обаче няма признаци, че в кабинета може да се появят цепнатини.

На гръцката политическа сцена 49-годишният Панос Каменос е известен като ястреб. Партията "Независими гърци" е негово създание, както баща на СИРИЗА е Ципрас. Политическата философия на Каменос е много различна от възгледите на Ципрас. Но с него го събира нетърпимостта към антикризисната програма, заради която вече няколко години съседите ни на юг търпят лишения. Наложените на Гърция от лидерите в еврозоната реформи и ограничения са според Каменос най-голямата опасност за гръцкия народ. А Германия, която най-много настоява за тях, е най-често в прицела на критиката на десния политик. Една от любимите му теми е да настоява Германия да изплати репарации на Гърция за щетите, причинени на страната от нацистката окупация през Втората световна война. Лидерът на "Независими гърци" е известен и като непримирим враг на Македония. Едно от условията му да подкрепи правителството на Ципрас бе то да не отстъпва пред Скопие и да не признава името Република Македония за северната съседка на Гърция.

Панос Каменос е следвал икономика и психология в университета в Лион и е завършил школа за бизнес администрация в Швейцария. Започва кариерата си в главната сила на гръцката десница - "Нова демокрация". През 1993 г. е избран за депутат в парламента във втори избирателен район на столицата Атина. Преизбиран е няколко пъти. При отделянето си от "Нова демокрация" той обвини ръководството й за кризата и посочи причината - безотговорно взимане от държавата, бизнеса и населението на кредити в духа на неолиберализма. "Именно неолибералната лавина превърна Гърция в "лабораторна мишка", коментира Каменос. Той е известен с подчертаната си религиозност за разлика от левичаря Ципрас, който е атеист. Получавал е ордени от Чешката патриаршия и от Ерусалимската патриаршия. А бившият френски президент Никола Саркози го удостои с "Национален орден за заслуги".

През 2007 г. Каменос е назначен за заместник-министър на търговския флот на Гърция, като отговаря в правителството на Костас Караманлис за морската политика и островите. Лидерът на "Независими гърци" е известен като майстор медиатор в сложни преговори. Бил е и официален наблюдател на правителството по време на избори в Гърция. В Европарламента партията на Панос Каменос е в групата на консерваторите и реформаторите. Гръцки медии сравняват партията му "Независими гърци" с Британската партия на независимостта (UKIP) на Найджъл Фараж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай