Япония увеличава правомощията на армията си

Япония увеличава правомощията на армията си | StandartNews.com

Токио. Хиляди хора протестираха в Токио в понеделник срещу промяна в политиката на премиера Шиндзо Абе, която цели да облечи конституционните ограничения, които не позволяват на военните да участват в бойни действия извън територията на страната. Ограниченията са в сила от края на Втората светована война насам.

Анализатори коментират, че това е исторически обрат в отбранителната политика на страната.

Стъпката бележи ключово отдалечаване на страната от следвоенния й пацифизъм и голяма победа за Абе, отбелязва Ройтерс.

Отмяната на забраната за упражняване на "колективна самоотбрана" и на подпомагане на приятелска страна, попаднала под атака, ще разшири значително възможностите на японската армия. Ще бъдат разхлабени и ограниченията за участие във водени от ООН мироопазващи операции и в инциденти в т.нар. сиви зони (гранични области с оспорвана принадлежност), разкрива чернова на законопроекта, представена пред репортери.

Токио няма намерение да се замесва във военни операции като "Пустинна буря" от 1990-1991 г. в Персийския залив или водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., изтъкна самият Абе.

Промяната вероятно ще раздразни все по-агресивния Китай, чиито отношения с Япония охладняха заради спора за група острови, взаимното недоверие и спомените за японската военна агресия от миналото. Реформата обаче се приветства от Вашингтон, който отдавна призовава Токио да заеме по-равностойна роля в партньорските им взаимоотношения.

Правителството на Абе се очаква да приеме най-рано утре решение, ревизиращо дългогодишната интерпретация на конституцията на страната (написана от американски юристи), като за целта първо трябва да се финализира споразумението с по-малкия коалиционен партньор. След това парламентът може да одобри преразглеждания от страна на юридически експерти, както и да наложи определени ограничения.

"Ако реформата бъде одобрена, това ще бъде най-значителната промяна в отбранителната политика на страната от основаването на японските сили за самоотбрана през 1954 г.", коментира Алан Дюпон, професор по международна сигурност в университета в Ню Саут Уелс в Сидни.

От поражението си във Втората световна война японската армия не е участвала в битки. И въпреки че няколко последователни правителства успяха да въведат конституционни поправки, позволяващи съществуването на постоянна армия и участието й в невоенни мисии в чужбина, и днес японските въоръжени сили са подложени на много по-строги законови ограничения от тези в другите страни.

Според консерваторите сегашната забрана е попречила на възможностите на Япония да се защитава, а промените в регионалния баланс на силите – включително възходът на Китай, означават, че отбранителните политики на Токио трябва да станат по-гъвкави.

"Според мен Япония най-накрая настига глобалните стандарти за сигурност", коментира пред Ройтерс бившият японски дипломат Кунихико Мияке. "Сега ще можем да действаме както всяка друга членка на ООН съгласно устава на ООН."

Абе, чийто първи мандат завърши неочаквано с оставката му през 2007 г., се завърна триумфално във властта през декември 2012 г. с обещания за съживяване на стагниращата икономика и засилване на международното влияние на страната. Той държеше и на конституционната промяна за армията, въпреки че според социологическите проучвания японците са силно раздвоени по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай