Япония ще увеличи парниковите газове

Япония ще увеличи парниковите газове | StandartNews.com

Токио. Япония постави нова цел за емисиите на парникови газове, което според критиците ще попречи на преговорите за договор за ограничаване на емисиите от изкопаеми горива, инициирани от ООН. предаде Bloomberg.

Новата цел определи обратен курс от целта, поставена преди четири години, като позволява 3,1 на сто увеличение на емисиите, спрямо нивата от 1990 г. , а не спад от 25%.

Правителството се аргументира с нереалистичните прогнози направени преди затварянето на ядрените реактори в страната. В Япония всички АЕЦ са спрени заради катастрофата с АЕЦ "Фукушима".

Япония бе обещала да намали емисиите си на парникови газове с 25% между 1990 г. и 2020 г., но това обещание вече няма основа, каза говорителят на правителството Йошихиде Суга. Той добави: "Ние избрахме да се откажем от тази цел и се насочваме към целта за намаляване на емисиите с 3,8% между 2005 г. и 2020 г. ", което се равнява на увеличение с 3% в сравнение с нивата от 1990 г., според изчисленията на японските медии, цитирани от АФП.

Новата цел трябва да бъде обявена следващата седмица от японския министър на околната среда, на конференцията за климата в ООН във Варшава, който продължава до 22 ноември в столицата на Полша.

Япония очакваше да използва по-широко атомната енергия, известна с ниските си емисии на парникови газове, до дял от над 50 % от произведената електроенергия през 2030 година. Но тези амбициите за това пропаднаха със спирането на 54-те реактора на архипелага.

Сега главните източници за производство на електроенергия са топлинните централи. Все пак правителството на Шиндзо Абе е горещ привърженик на рестарта на ядрената енергетика. Мощната японска промишленост и населението бе принудено да изразходва наличната енергия пестеливо. Алтернативни проекти скоро няма да могат да задоволят енергийните потребности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай