Япония откри най-големия си боен кораб

Япония откри най-големия си боен кораб | StandartNews.com

Токио. Япония официално откри днес най-големия си боен кораб от Втората световна война насам - хеликоптероносач струващ 1,2 млрд. долара. Това предизвика критики от страна на Китай, който обвини съседа си в постоянна милитаристична експанзия.

Церемонията по пускането на вода на 248-метровия плавателен съд идва на фона на обявените от министър-председателя Шиндзо Абе намерения да подмени пацифистката конституция на Япония и да засили въоръжените сили на страната, коментира АФП.

Токио възнамерява да използва хеликоптероносачът „Изумо", който официално ще бъде въведен на въоръжение през 2015 г., да защитава териториалните си претенции, след няколко морски сблъсъка с Китай, който през последните години демонстрира активно военните си амбиции в региона.

Правителството на Китай излезе с официална позиция, в която призова Япония „да се поучи от историята и да се придържа към политиката си на самоотбрана и да остане на пътя на мирното развитие".

Междувременно, Филипините се сдобиха с бивш американски катер на бреговата охрана, което представлява най-голямото увеличение на флота им от десетилетия насам.

46-годишният катер клас Хамилтън е вторият по рода си, която Филипините получава от САЩ и ще се използва за патрулиране на области на Южнокитайско море, близо до филипинската крайбрежие, които са основен източник на напрежение с Пекин.

Филипините получиха катера безплатно от Вашингтон, но изхарчиха около 15 милиона долара за подобряване на оръжията и радарни системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай