Янукович спечели труден мандат

Кличко и Тимошенко готвят нова революция в Украйна

Янукович спечели труден мандат  | StandartNews.com

Киев. Пет партии влизат в украинския парламент, сочат предварителните резултати от изборите. Очаквано управляващата Партия на регионите на украинския президент Виктор Янукович води с 28,1 на сто. По данни на Ройтерс Обединената опозиция е на второ място с 24,7 на сто от гласовете, което й отрежда половината от 450-те места в парламента на бившата съветска република.

Другата опозиционна партия, УДАР, на известния боксьор Виталий Кличко, е на трето място с 15,1 на сто. Украинско обединение "Свобода" - 12,3% и Комунистическата партия на Украйна - 11,8%, са съответно другите две партии, които влизат в парламента на страната. Избирателната активност е била близо 45%, обявиха от Централната избирателна комисия на Украйна.

Партията на регионите на президента Виктор Янукович ще бъде изправена пред силна опозиция в лицето на боксовия шампион Виталий Кличко и последователите на осъдената бивша премиерка Юлия Тимошенко. От затвора Тимошенко призова избирателите да спрат надвисналата диктатура, като гласуват масово. 

Гласуването започна в 8 сутринта местно време и продължи 12 часа.  Половината от депутатите в 450-местния парламент се избират по партии, а останалите са индивидуални кандидати. Техният избор бе въведен от правителството на Янукович и според специалисти методът е създаден така, че да обслужва именно управляващите. Затова най-вероятно Янукович ще събере мнозинство, с подкрепата на комунистите и някои независими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай