Ядреното споразумение с Иран влиза в сила на 20 януари

Ядреното споразумение с Иран влиза в сила на 20 януари | StandartNews.com

Женева. Постигнатото споразумение между Иран и шестте велики сили, предназначено да проправи път към решение на проблема с ядрените амбиции на Техеран, ще влезе в сила на 20 януари, заявиха в неделя Министерството на външните работи на Иран и Европейският съюз.

Малко след като временното споразумение влезе в сила, Техеран и световните сили ще започнат преговори за окончателното уреждане на различията си относно дейността на Иран, която Западът подозира, че е предназначена за получаване на ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

По силата на временното споразумение, договорено на 24 ноември, Иран поема задължението да спре ядрените дейности с двойно предназначение, а в замяна икономическите санкции на Запада да бъдат частично облекчени.

Президентът на САЩ Барак Обама също потвърди, че споразумението за иранската ядрена програма ще започне да се прилага на 20 януари. "Приветствам този значим напредък. Оттук нататък ще се концентрираме върху важната работа за всеобхватно решение, което да вземе под внимание нашите тревоги, свързани с иранската ядрена програма", се казва в изявление на президента. Той не си прави илюзии и е наясно, че тази цел ще бъде постигната трудно. Санкциите ще бъдат облекчавани постепенно и по малко, ако Иран изпълнява задълженията си, но в противен случай те ще бъдат налагани отново, предупреждава президентът на САЩ, цитиран от "Ройтерс".

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че преговорите с Иран представляват "най-добрият шанс" за света да успокои страховете във връзка с иранската ядрена програма и да постигне дългосрочен мир. По думите на Кери преговорите за окончателно споразумение ще продължат. Според него процесът ще бъде труден. Той каза пред репортери в Париж, че САЩ ще продължат внимателно да наблюдават Иран през този междинен период, който по думите му ще бъде първият от почти десетилетие, при който Техеран няма да напредва с ядрената си програма.

Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, която представлява Групата 5+1 (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай - плюс Германия) в дипломатическите контакти с Иран, каза, че Групата 5+1 и Иран ще поискат Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да следи как се прилага споразумението.

"Ще поискаме МААЕ да предприеме необходимите действия за ядрен мониторинг и проверки", се посочва в декларация на Катрин Аштън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай