Втори британец бе екзекутиран от "Ислямска държава"

Втори британец бе екзекутиран от "Ислямска държава" | StandartNews.com

Дамаск. Втори британец е бил екзекутиран от "Ислямска държава". Това става ясно от запис, който бе разпространен от джихадистите тази нощ. Видеото, което е дълго минута и 11 секунди, показва обезглавяването на заложника Алън Хенинг. То е именувано "Още едно послание към Америка и нейните съюзници", съобщава АФП.

"Заради решението на нашия парламент да атакува "Ислямската държава", аз, като член на британското общество, сега ще платя цената за това решение", казва Хенинг преди да умре. Той бе в плен около 10 месеца в Сирия, където бе на хуманитарна мисия.

"Ислямска държава" пое отговорността за екзекуцията на британския хуманитарен работник. Записът е подобен на тези от предишните три екзекуции, извършени от групировката. Във видеото е представен още един американски заложник, Питър Касиг, предаде Франс прес.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън потвърди смъртта на 47-годишния хуманитарен работник и обеща да изправи убийците пред правосъдието. „Бруталното убийство на Хенинг, извършено от „Ислямска държава", показва какви варвари са тези терористи", обясни той.

Стандарт Нюз припомня, че преди това представители на "Ислямска държава" екзекутираха двама американски журналисти - Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, както и британският хуманитарен работник Дейвид Хейнс. Групировка, свързана с ИД пък обезглави френския турист Ерве Пиер Гурдел в Алжир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай