Всички чакат отговора на Байдън. Таен полет, нощен влак и знакова реч

Американският президент ще говори във Варшава

Всички чакат отговора на Байдън. Таен полет, нощен влак и знакова реч | StandartNews.com

Целият свят застина в очакване на отговора на американския президент Джо Байдън, който по-късно днес ще произнесе знакова реч във Варшава. Всички са чакат как той ще отвърне на речта на Путин, в която руския президент обяви: "Русия трябва да е готова да тества ядрени оръжия, ако Съединените щати го направят първи.".

Байдън отиде във Варшава след изненадващо посещение в Киев, което започна близо 24 часа, преди държавният глава да пристигне там - посред нощ по източноамериканско време, в хангара на едно военно летище край Вашингтон.

Без да знаят медиите в цял свят, политическата класа и избирателите в САЩ, 80-годишният демократ се качи в един Боинг 757 на военновъздушните сили с кодово обозначение Си-32. Това стана в 04:00 ч. (09:00 по Гринуич) в неделя, предаде БТА.

Този самолет – умален вариант на Еър Форс 1, с който пътуват обикновено президентите на САЩ, бе на стоянка доста далеч от мястото, където Байдън обичайно поема на път. Една подробност разкрива характера на пътуването, държано в тайна: всички илюминатори бяха със спуснати щори.

Четвърт час по-късно Байдън, неколцина агенти, отговорни за сигурността му, един малък медицински екип, приближените му съветници и двама журналисти, заклели се да мълчат, отлетяха за Украйна – близо година след руското нападение.

Президентът на САЩ без никакво съмнение е сред най-наблюдаваните фигури на планетата. Дори най-незначителните му придвижвания се отразяват от журналисти, а всяка дума, казана публично, се записва и се излъчва или цитира в печата.

На тази твърде специална визита присъстваха само двама от 13-те фотожурналисти и репортери от радиа, телевизии и печатни медии, които обикновено го придружават в чужбина.

Избраните бяха Сабрина Сидики, редактор от "Уолстрийт джърнъл" (която разкри подробностите за това странстване, щом получи зелена светлина от Белия дом), и Ивън Вучи, фотограф от американската агенция Асошиейтед прес.

Двамата бяха извикани във военновъздушната база Андрюс недалеч от столицата на САЩ за 02:15 ч.

Щом влязоха, им бе наредено да предадат телефоните си – върнаха им ги, едва когато Байдън пристигна в Киев, тоест към 24 часа след това.

Първи етап от това пътуване бе около седемчасовият полет от Вашингтон до американската военна база Рамщайн в Германия, където машината кацна, за да зареди още гориво. Там илюминаторите също останаха със спуснати щори, а пътниците – на борда.

Вторият полет бе до летище "Жешув-Яшонка" в Югоизточна Полша, станало международен хъб, през който минават оръжия и боеприпаси за милиарди долари, по-специално американски, предназначени за украинците.

"Приятно е да се завърнеш"

През тези дълги часове двамата журналисти не успяха да видят Байдън. Щом слязоха на полското летище, те се мушнаха в един джип от кортежа. Журналистите, придружаващи Байдън, често се движат в колоната, но този път нямаше никакви сирени и нищо не издаваше присъствието на американския президент, насочил се към гарата в полския град Пшемисъл близо до границата с Украйна.

В Полша бе 21:15 ч., когато колоната спря пред влакова композиция от осем вагона. Журналистите се качиха – така и без да видят Байдън. Влакът пое по маршрута, по който са били доставяни в Украйна астрономически количества помощ, а в другата посока са пътували милиони украински жени и деца, бягащи от конфликта.

Повечето хора във влака бяха част от "значителния екип по сигурността", посочи Сабрина Сидики.

Президентът казва, че влаковете го очароват. Обича да разправя за годините, прекарани в совалки между Вашингтон и къщата му в щата Делауер, когато е бил сенатор и се е връщал у дома, за да наглежда двамата си млади сина след смъртта на майка им в пътно произшествие.

Това десетчасово пътуване из Украйна съвсем не наподобяваше обичайните обиколки на един американски президент – то протече в регион, обхванат от война, и противно на президентските визити в Афганистан или Ирак сигурността не бе поверена на американските войски.

Влакът влезе в Киев на разсъмване. Байдън, посетил за последен път украинската столица, когато бе вицепрезидент на Барак Обама, слезе от него в 08:07 ч. местно време. "Приятно е да се завърнеш в Киев", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай