Четвъртък,

Връща ли Путин СССР? Смразяващ коментар

От: Редактор -
24679
Връща ли Путин СССР? Смразяващ коментар
A
A
A

Следващите агресивни планове на руския президент Владимир Путин може да включват Казахстан и Грузия, пише германският Die Welt.

Политическият елит в Руската федерация вече намекна за разширяване на мащаба на агресията срещу Украйна и планове за „възстановяване“ на СССР. На 24 февруари руският агресор започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна. Ако руснаците победят, те няма да спрат само с Украйна.

Путин многократно е подчертавал, че смята разпадането на Съветския съюз за огромна трагедия и грешка. Пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна е доказателство, че ръководителят на Кремъл ясно демонстрира желанието си да се върне към миналото.

Историкът Карл Шльогел отбелязва, че трябва да се вземат на сериозно изявленията на руски официални лица като Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, който наскоро каза, че Казахстан е „изкуствена държава“ и само Русия може да възстанови реда там. Медведев заплаши и Грузия. Руската държавна телевизия също призовава за реорганизация на държавната система с все по-резки тонове. Главният пропагандист Владимир Соловьов наскоро отбеляза, че посланието на Путин "още дори не сме започнали" е насочено не само към Украйна.

Олга Скабеева предупреди в един от телевизионните канали, че руските войски могат да „стигнат до Варшава“, докато военният експерт Александър Артамонов заплаши в най-гледаното време, че „ще сложим край на съществуването на стария свят и ще навлезем в нова ера, в глава на която стои Русия“.

Казахстан укрепва отбранителната си способност, страхувайки се от война с Русия, пише агенция УНИАН. Освен това Казахстан преосмисля позицията си към Русия във външната политика и установява по-тесни контакти със страни като САЩ, Турция и Китай.

Путин мечтае да превърне Русия в незаобиколим геополитически хегемон, но по насилствен начин. Руската армия обаче има много скромни възможности и в Украйна атакува предимно невъоръжени цивилни граждани, извършвайки военни престъпления.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички