Върнаха блясъка на чудно светилище от древен Египет (СНИМКИ)

Заупокойният храм на Рамзес Трети е наричан от древните египтяни хат ганмат ха

Върнаха блясъка на чудно светилище от древен Египет (СНИМКИ) | StandartNews.com

Приключи реставрацията на Златното светилище в заупокойния храм на фараона Рамзес Трети в Мединет Хабу в Луксор, обявиха Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет.

Реставрацията, извършена от египетски специалисти, включва поправка на причинени от ерозията повреди, с което светилището възвърна оригиналния си златен цвят, заяви генералният секретар на египетския Върховен съвет за антиките Мустафа Уазири. Реставраторите са заздравили стените, извършили са химическо и механично почистване, отстранили са остатъци от предишни реставрации.

Заупокойният храм на Рамзес Трети е наричан от древните египтяни хат ганмат ха, което означава храм, свързан с вечността. Той е един от най-важните и уникални с архитектурата си исторически паметници в Египет.

На стените му са изобразени религиозни обреди и сцени от войните на фараона срещу либийците, нубийците и т.нар. морски народи. Запазени са и изображения, които представят древноегипетския календар, както и всички празници и фестивали и точното време на провеждането им.

Рамзес Трети е най-значимият фараон от Двадесетата династия на Древен Египет. Времето на управлението му от около 1186 до 1153 година пр.н.е. е последният период на подем в историята на Новото царство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай