Враг на слухтенето ръководи ФБР

Враг на слухтенето ръководи ФБР | StandartNews.com

Джеймс Коми 30 години гради кариера в съдебната система на САЩ

Новият директор на Федералното бюро за разследване на САЩ Джеймс Коми, който в сряда посети България, е третият шеф на ФБР, който идва у нас през последните 14 години. Преди това са ни гостували Луис Фрий - през 2001 г., и Робърт Милър - през 2011 г. Джеймс Коми замени на поста именно Милър.

След като завършва право в Чикагския университет през 1985 г., роденият в Ню Йорк и живял в съседния щат Ню Джърси Коми започва блестяща кариера в министерството на правосъдието на САЩ, която след 30 години го извежда на един от най-важните постове в американската федерална администрация. Процедурата по назначаването му за директор на ФБР и особено изслушванията му в Сената приковаха вниманието на американските медии. Интригата бе, че републиканецът Коми, който при президентството на Джордж Буш-младши заемаше висок административен пост като временно изпълняващ длъжността главен прокурор, се обяви категорично против разузнавателните служби да получат неограничено право да подслушват телефонните разговори и да следят интернет контактите на американците.

През 2004 г. като заместник генерален прокурор на САЩ Коми убеди намиращия се в болница главен прокурор Джон Ешкрофт да не одобрява програмата за тотално подслушване въпреки силния натиск на Белия дом. Година след това юристът напусна високоотговорния пост и започна частна юридическа практика явно защото бе станал неудобен за Белия дом.

Преди да се изкачи до най-високия си предишен пост през 2002-2003 г. като заместник главен прокурор, той е федерален прокурор в Ню Йорк. По-късно през 2005 г. минава в частния бизнес и става старши вицепрезидент на корпорацията "Локхийд Мартин", където работи до 2010 г. През 2013 г. за известно време е и старши изследовател в Юридическата школа на Колумбийския университет и член на борда на директорите на банка HSBC. Банката, чийто авторитет е разклатен от поредица скандали с финансови престъпления и пране на пари, го привлича за член на борда, за да помага за разследване на далавери.

Президентът Барак Обама предложи Джеймс Коми за директор на ФБР през юни 2013 г. Кандидатурата му беше одобрена от Сената с огромно мнозинство и Коми встъпи в длъжност на 4 септември 2013 г.

55-годишният седми шеф на ФБР е щастливо женен за съпругата си Патрис, с която се радват на 5 деца.

Поемайки шефството на ФБР, Джеймс Коми, който е католик от ирландски произход, стана най-високият по ръст висш служител в администрацията на президента Барак Обама и най-висок от общо шестимата негови предшественици шефове на бюрото - 191 сантиметра. Но както се вижда от кариерата му, седмият шеф на контраразузнаването на САЩ е висок не само на ръст. В изявленията си за Коми президентът Обама подчерта неговия професионализъм и принципност. Чрез назначението му за шеф на ФБР, въпреки че е републиканец, демократът Обама се опита да убеди американците, че правителството му не смята да се намесва в личния живот на хората. С избора на републиканеца Джеймс Коми за шеф на ФБР демократът Обама прави и жест на добра воля към Републиканската партия, която има мнозинство в Конгреса. Сътрудничеството на Републиканската партия му е необходимо, за да може по-спокойно да си доизкара мандата, изтичащ в края на 2016 г.

Силната кандидатура на Коми зачеркна възможността за първи път жена да застане начело на ФБР в лицето на съветника на Белия дом по въпросите на тероризма Лиза Монако, както и някои други сериозни кандидати.

Визитата на Джеймс Коми в София е не само знак за все по-близките отношения на сътрудничество и партньорство между нашите и американските спецслужби. "Сигурен съм, че връзката ни с България ще бъде все по-силна", заяви Коми на брифинг след срещата си с премиера Борисов. Той подчерта, че за него е важно да посети България още в началото на мандата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай