Събота,

Външният министър на Македония предупреди - последен шанс

От: Рачо Рачев, сн. Фейсбук -
1612
Външният министър на Македония предупреди - последен шанс
A
A
A

Това е може би единственият и последен шанс за спасяване на отношенията между Северна Македония и България, защото в бъдеще не само правителството, но и цялото общество ще има все по-малко политическа енергия да се посвети на въпрос, който изразходва и политическа енергия, но разбира се, изразходва и гражданите в тези непрекъснати цикли на надежда и разочарование. Това заяви днес външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Не можем да имаме такъв подход, при който правителствата ще бъдат тематични, ще се занимават само с един въпрос и една надежда. Ще трябва да се фокусираме вътре, да продължим вътре с реформите, с европеизацията на държавата, но няма да има енергия да продължим, както беше досега. И ние казваме това на България, че сега има прозорец от възможности и може би последен шанс да спасим това, което изградихме през предходните месеци и да започнем нова глава от положителни отношения между нашите страни, но и ЕС, трябва да каже какво следва“, подчерта Османи.

Той посочи, че комуникацията с България продължава, но и с френското председателство, което управлява и координира процеса през тези шест месеца. Османи се надява, че през следващите седмици ще има възможност за конкретен диалог и конкретни стъпки. Според Османи Скопие е направил всичко, което е могло, дори и това, което не.

„Мисля, че е достатъчно вече. До юни, но за да не сме обвързани с месеци, до лятото мисля, че трябва да продължим с максимални усилия, за да успеем. Мисля, че е важно опозицията да разбере момента. Нека продължим конструктивно до изчерпване на тази възможност и след това да излезем открито и пред гражданите, открито и пред ЕС, открито и пред Република България, че не можем повече да тормозим гражданите и да ги излагаме на такъв процес на цикличност от очаквания и разочарования. При това, изпълнявайки всички условия. Трябва да имаме яснота, не може повече да е така“, подчерта Османи.

Министърът смята, че особено през последните месеци сме се доближили много до позициите, което ще бъде исторически пропуск, ако не успеем, защото, както каза, никога няма да сме в по-добра позиция да преодолеем тези различия.

Той подчерта още, че договорът за добросъседство с България не трябва да бъде поставян под въпрос от никого. България, каза той, „винаги ще бъде наш съсед, съюзник в НАТО и винаги ще е важно да имаме добросъседски отношения с тях”.

Относно участието на САЩ в отношенията с България, Османи каза, че САЩ наистина са силно заинтересовани този процес да успее и европейското консолидиране на региона да продължи, но няма конкретен процес, в който САЩ да са посредник в отношенията между двете държави. Тези отношения, казва Османи, се осъществяват на двустранна основа.

Той добави, че се надява втората междуправителствена конференция с България да се проведе в края на май.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички