Внимание! Съобщиха за голям проблем в Гърция

Той е в следствие от големите пожари в страната

Внимание! Съобщиха за голям проблем в Гърция | StandartNews.com

Неприятна новина за Гърция, свързана и с местното население, както и с многобройните туристи в страната. 

Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в Гърция в резултат на бушуващите в страната горски пожари, съобщи гръцкият в. „Катимерини“.

„Северноизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море“, обясни директорът на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос пред „Катимерини“.

Вчера преди обяд в Александруполис фините прахови частици достигнаха до 106 микрограма на куб.м на часова база. Световната здравна организация счита за безопасна 24-часова средна стойност от 10 микрограма на куб.м., посочва „Катимерини".

В Арта следобед регистрираните стойности бяха 111 микрограма, а в Янина 80 микрограма - стойности, характеризирани като изключително лоши, съобщи БТА.

Три пъти над нормата за микрочастици бяха регистрирани и в Патра и Нафплио в Пелопонес. Михалопулос характеризира ситуацията в Атика като умерена, но посочи, че тя може да се влоши в зависимост от ветровете. 

Той предупреди всички граждани да проявят специално внимание при излагането на такива концентрации на фини прахови частици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай