Вкусна приказка от Германия

Вкусна приказка от Германия | StandartNews.com

Сладко-киселата супа от змиорка е хит в земите на Хензел и Гретел

Свинските крачета и печената гъска с компот са любими на немците

Немците са известни с традиционната си храна - тяхното меню, естествено, е в пряка зависимост от природата по земите им. И от икономическите възможности на всяко семейство - то може да се нахрани с пазар от местния супер за не повече от 15 евро. Тузарите, разбира се, пазаруват от уникално богатите и красиво аранжирани магазини за специални храни - там цените са бая солени, но вкусът е страхотен.

Целият свят знае, че хит в Германия са колбасите - кренвирши, леберкези, вурстове: 1500 вида. Картофите, зелето и свинското са широко разпространени, телешкото е по-малко популярно. През 1744 г. кралят на Прусия Фридрих II заповядал на земеделците да садят и ядат картофи, за да се спасят от върлуващия тогава глад. Наказанието за неподчинение било сурово - отрязване на носа. При тази заплаха хората започнали да измислят най-различни начини да приготвят чуждоземните грудки. В днешно време наследници на тези гастрономични творения са картофените палачинки, разнообразните супи и картофеното пюре.

Основните ястия в Германия по принцип са тежки и калорични, благодарение на честото използване на мръвките и въобще на любимия им бекон. Влиянието от съседните страни - чешко, австрийско и швейцарско - е повече от забележимо. Свинските крачета са от най-популярните специалитети. Птиците се приготвят по обичайните начини, но особен интерес предизвиква комбинирането на печена гъска с компот. По поречието на Рейн отглеждат лозя и виното е прекрасно - дори най-евтиният ризлинг в хипермаркетите на Германия никак не е лош. Бутилката за народа варира около 3-4 евро. Любимите бири на нацията са

истинско пиршество за сетивата и душата

С тях - от съвсем евтините до луксозно скъпарските - те поливат
кажи-речи всички блюда. Въпреки че през студените зимни месеци греяно вино с канела и ябълки е в дует с десертите.
Средният германец консумира около 40 килограма свинско годишно. От птичите меса най-популярно е пилешкото, но никой не се отказва от патешкото и гъшето. Пържолите от диво прасе, заек и млада сърна също са шлагери. Най-използваните зеленчуци след вездесъщия картоф са морковите, ряпата, аспержите, спанака, карфиолът и бобът. От тях приготвят често яхния, супа, гарнитури. Със силни позиции в немската кулинария са и пащърнакът, всевъзможните разновидности на зелето и краставиците, които освен мариновани или в салати, понякога се използват и в топли супи.

В северните провинции Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония обожават лабскауса - шницел от накълцано сварено телешко, картофи, цвекло, лук и херинга. Саксония е родното място на специалитета телешки език със сос от стафиди, а маринованото и след това запържено телешко филе с богато подправен сос, наречено зауербратен, е характерно за всички западни провинции. Повечето немски месни ястия се поднасят със сладки сосове на плодова основа или пък с горчица. Брат вурстовете от Тюрингия са с аромат на индийско орехче и джинджифил, а биер вурстовете са подправени с чесън, хвойна и синап.

Дългата брегова ивица на страната край Северно и Балтийско море осигурява чудесно разнообразие от риба и морски продукти. В оригиналната сладко-кисела супа от змиорка Aalsuppe от Долна Саксония освен риба има и плодове, обикновено сливи и круши. Северната провинция Шлезвиг-Холщайн е известна с пушените шпроти, скаридите и стридите от остров Силт, а Мекленбург-Предна Померания е царството на балтийската треска. Съществуват много рецепти за приготвянето на тази риба, но вероятно най-интересна е пошираната треска. Известно като Kak't Dosch на местния диалект, това щедро ястие освен високо ценената риба включва и изобилие от сметана и зеленчуци, подправени с бахар и горчица.
Германия също

има своята паста, и то не по-лоша от италианската

Те наричат дребните тестени форми, които се варят, шпецле, докато на юг те са познати като кньопфле или кньодел. Освен задължителните брашно, яйца и сол в тестото за шпецле се слага копър, индийско орехче или ким, а понякога и настъргани ябълки. Сладкарството бие рекорди - дрезденският коледен кейк със стафиди е уникален и незаменим на вкус.
Богатият на вкусове десерт със сушени плодове и марципан (за който пък се твърди, че е създаден в Любек, Шлезвиг-Холщайн) задължително присъства на всяка себеуважаваща се рождественска трапеза не само в родния си град, но и в цяла Германия. Долна Саксония е родното място на Baumkuchen, което е трудно за изговаряне, но лесно за приготвяне и буквално преведено означава "дървен сладкиш". Високото сладкарско произведение с централна кухина се пече на дълъг хоризонтален шиш и при разрязването му се виждат шарки, наподобяващи дървесни пръстени. Още един световноизвестен немски десерт навява асоциации с дървесната растителност. Това е тортата "Шварцвалд" - "черна гора", която с невероятното си съчетание на вишни и какао заслужено е издигната в култ от почитателите на сладкарството. И така, немската кухня не само че не е скучна, напротив, тя е една приказка без край. В нея има място дори за трохичките, пускани от Хензел и Гретел, за да намерят обратния път към дома.

Бирена супа с наденица

Продукти:
2 броя картофи, 2 броя моркови, глава лук кромид стар, 20 г масло, 600 мл бира, 1 ч.л. сол, щипка черен пипер млян, 2 броя наденица, щипка канела на прах, 2 супени лъжици лимонов сок.
Начин на приготвяне: В маслото се запържва глава ситно нарязан лук. Доливат се 2 чаши вода с 1 чаена лъжица сол. Добавят се морковите и картофите. След като зеленчуците се сварят, се сипва бирата и се оставя да поври още 10 минути. После е ред на канелата, черния пипер и лимоновия сок. Сервирайте супата с нарязана на парчета печена наденица.

Наденица със зеле

Продукти: 6 броя ябълки,
1 кг кисело зеле, 1/4 ч.ч. кафява захар,
800 г наденица, 1 супена лъжица зехтин.
Начин на приготвяне: Нарежете ябълките и наденицата. Сложете голям съд на котлона и прехвърлете ябълките и зелето. Задушавайте с една супена лъжица зехтин за около 10 минути. Добавете захарта и наденицата, гответе за още 5 минути. Сервирайте веднага.

Братвурст на скара

Продукти: 8 наденички братвурст, 350 мл бира, глава кромид лук, 6 зърна черен пипер, 4 зърна карамфил. Начин на приготвяне:

Х Наденичките и нарязаният на ситно лук се поставят в тенджера.
Х Заливат се с бирата и се подправят с черния пипер и карамфила.
Х Тенджерата се поставя върху котлон и се загрява, докато течността заври.
Х След това температурата се намалява и ястието се оставя да къкри на тих огън в продължение на 20 минути.
Х Скарата се загрява и върху нея се изпичат за 10 минути отцедените от течността наденички, като периодично се обръщат.

Бретцели

Продукти: 500 г брашно, 20 г прясна мая, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол, 300 мл вода, 20 г мас или краве масло, 1 литър вода, 1 ч. л. сода, 1 с. л. едра морска сол. Начин на приготвяне:

Х Брашното се пресява в голяма купа.
Х Отделно маята се размива заедно със захарта в топлата вода.
Х Оставя се на топло за 5 минути.
Х Шупналата мая се излива в купата с брашното.
Х Омесва се еластично тесто, като накрая се добавят солта и мазнината.
Х Меси се 10 минути, след което се оформя на топка и се покрива.
Х Тестото за бретцели се оставя да "почине" 10 минути.
Х Разделя се на 10-12 части, които се оформят на дълги фитили (по-дебели в средата).
Х Оформят се бретцели.
Х Оставят се покрити за 30-40 минути, за да втасат.
Х В голяма тенджера се кипва водата заедно със содата.
Х Един след друг се потапят гевреците, като се изваждат след 30 секунди с решетеста лъжица.
Х Нареждат се в тава и се оставят да изсъхнат за кратко.
Х Фурната се загрява на 220 С.
Х Бретцелите се поръсват с едра морска сол.
Х Пекат се 15-20 минути до златист цвят.

Бърз изварен щолен

Продукти: 125 г марципан,
2 и 1/2 ч. ч. брашно, 1/2 ч. ч. захар
2 ч. л. бакпулвер, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. ч. студено краве масло, 1 ч. ч. рикота или извара, яйце, 1/3 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. ром или коняк, 1 ч. л. ванилова есенция, по четвърт чаена чаша сушени боровинки, стафиди, лимонови и портокалови корички, 3/4 ч. ч. нарязани и изпечени на сух тиган бадеми, 1-2 с. л. разтопено краве масло, 2 с. л. ванилова пудра захар.
Начин на приготвяне:

Х Марципанът се нарязва на парчета с дебелина 5 мм.
Х Фурната се загрява на 190 градуса.
Х В купа се разбърква брашното, захарта, бакпулверът и солта.
Х Прибавят се кубчетата студено масло и се стриват с ръце.
Х Отделно в друга купа се разбъркват изварата, яйцето, млякото, ромът и ванилията.
Х Към брашнената смес се прибавят нарязаните сушени плодове и бадемите, след което се разбъркват.
Х Изварената смес се изсипва към брашнената и се омесва тесто.
Х Прехвърля се върху застлана с хартия за печене тава и се оформя овал с дължина 25 см и ширина 20 см.
Х По средата се нарежда нарязаният марципан.
Х Единият край на тестото се завива отгоре и се оформя щолен.
Х Пече се 40 минути, като готовността се проверява с дървен шиш.
Х Горещият бърз изварен щолен се намазва с разтопеното краве масло и се поръсва с пудра захар.
Х Охлажда се и след това се завива във фолио.
Х Бързият изварен щолен може да се консумира веднага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай