Вкарват в затвора македонски премиер

Седем години присъда за Груевски

Вкарват в затвора македонски премиер | StandartNews.com

Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски, обвинен в пране на пари и незаконно придобиване и укриване на имущество, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Груевски, който бе премиер на страната десетилетие до 2016 година, когато е свален заради огромен скандал с незаконни подслушвания, бе съден задочно.

Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан и се намира в Унгария от ноември 2018 година, след като получи първа присъда от две години затвор за това, че е използвал за собствени цели "мерцедес" на стойност 600 000 евро, закупен с обществени пари, припомня Франс прес.

През 2020 година бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ бе осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие.

Сега е осъден за присвояване на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании и е използвал парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие.

САЩ наложиха неотдавна санкции срещу Груевски заради корупция, както и срещу Сашо Миялков, обвинен, че подкопава демократичните институции.

Властите в Северна Македония искаха неуспешно от Унгария екстрадирането на Груевски, който твърди, че е избягал след заплаха, че ще бъде убит, ако влезе в затвора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай