Вирус отказа хаджии от Мека

Два милиона мюсюлмани се събраха за ежегодното поклонение

Вирус отказа хаджии от Мека | StandartNews.com

Мека. Близо два милиона мюсюлмански поклонници се събраха в свещения за исляма град Мека в Саудитска Арабия, за да извършат годишното си поклонение, предаде АФП. Много вярващи обаче се отказаха от ежегодния хадж заради върлуващ в района опасен вирус.

Вирусът на т.нар. Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) отне живота на 51 души в Саудитска Арабия. Саудитското министерство на здравеопазването съобщи, че досега не са засечени случаи на заболяването сред поклонниците. Въпреки това опасенията, че огромното струпване на хора може да доведе до избухването на епидемия, остават. Здравните власти посъветваха богомолците да мият грижливо ръцете си със сапун и да носят маски.
Близо 100 хиляди полицаи ще бдят за безопасността на поклонниците. Освен това още 22 хиляди лекари, медицински сестри и друг персонал ще се грижат за здравето на богомолците и ще оказват първа помощ на пострадалите. При предишните поклонения много често се стигаше до десетки жертви при блъсканици и други инциденти по време на поклонението.

Хаджът, който започва днес, е един от петте стълба на исляма. Всеки мюсюлманин е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си, ако му се удаде възможност.

Турският президент Абдулах Гюл също ще бъде сред участниците в тазгодишния хадж. Той е първият турски държавен глава, който ще извърши поклонението в Мека. Гюл замина вчера за Саудитска Арабия и се очаква да остане там до 17 октомври.

Пакистанец измина пеш 6300 км

Пакистанец измина пеша 6387 километра, за да се включи в ежегодния хадж в Мека, предаде ИТАР-ТАСС. 37-годишният Харлзаде Казрат Рай потеглил от пакистанския град Карачи на 7 юни. Той прекосил териториите на Иран, Ирак и Йордания и на 1 октомври пристигнал благополучно в Мека. Целта на тримесечното пътешествие на богомолеца била да отправи послание за мир по света и да осъди тероризма във всичките му форми.
Това не е първият пешеходен подвиг на Рай. През 2007 г. той потегли от родината си на 85-дневно пътешествие, изминавайки 1999 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай