Венеция чака ново наводнение

Затвориха отново Сан Марко

Венеция чака  ново наводнение | StandartNews.com

Нов връх на "висока вода" се очаква в неделя във Венеция около обяд като нивото може да достигне 160 сантиметра, според центъра за наблюдение на приливна. Така, под вода може да бъде до 77% от повърхността на италианския град.

Кметът на Венеция обяви във видео обръщение затварянето на централния площад на Сан Марко, който е един от най-ниските места в града.

Преди ден Италианската служба за гражданска отбрана назначи и спешен комисар за реконструкцията на града, който ще решава и финансови въпроси за разпределението на 20 000 000 евро, които италианският съвет на министрите отпусна за първите ефекти от наводненията. Те предвиждат компенсации на хората в на 5 000 евро, а на компаниите – 20 000 евро. Заемите се замразяват за срок от 1 година..

В началото на седмицата нивото на водата доближи 187 сантиметра, 80% от града бе наводнен. Това ниво се сравнява единствено с наводненията през 1872 година.

Властите в италианския град отвориха и специална банкова сметка за изпращане на средства, както от страната, така и от чужбина. Службата за гражданска отбрана обяви и специален  SMS за всички, които искат да пологнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай