Великобритания ще легализира наркотиците

Лейбъристите искат и клиники за наркоманите

Великобритания ще легализира наркотиците | StandartNews.com

Кралска комисия ще решава за всеки опиат поотделно

Лейбъристката партия във Великобритания обмисля легализацията на всички наркотици, ако това бъде препоръчано от Кралската комисия, пише британското издание "Индипендънт".

„Няма нищо по-важно от това да запазим живота на нашите граждани”, съобщи пред „Сънди таймс” държавният секретар в сянка Даян Абът. Тя каза, че партията ще „свика Кралска комисия, за да разгледа легализацията на всеки един наркотик, както и проблемите свързани с общественото здраве”.

След това лейбъристите ще последват всички препоръки, дори в тях да се включва легализирането на кокаин и хероин. Другата екстравагантна идея е да има клиники за защита от свръхдоза – държавни учреждения, където употребяващите наркотици ще могат безопасно да се инжектират, обясни Абът.

Данните, събрани от Европейския център за наблюдение на наркотиците, показват, че 8% от младежите признават, че са пушили канабис през 2017 г., а във Великобритания броят им скача до 12,3%.

Депутатът от лейбъристката партия Дейвид Леми отсече, че е доволен да види, че неговата партия „се ангажира с подход, базиран на доказателства относно реформата с наркотиците”.

Хелън Кларк, бившият министър-председател на Нова Зеландия, подчерта, че подходът към канабиса и хероина по целия свят е показал ирационално третиране на проблема с наркотиците.

„Всички легални лекарства имат рискови странични ефекти, които докторите, властите и обществото, считат за приемливи, заради баланса с техните терапевтични ползи. Ние трябва да обмислим отделно тяхната немедицинска употреба, но нивото им на приемане със сигурност не е нулево – в противен случай отдавна щяхме да забраним алкохола, никотина и кофеина", посочи по-рано тази година Кларк пред „Индипендънт”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай