Вдигат санкциите над Иран през декември

Ликуваща тълпа в Техеран посрещна преговарящите като герои

Вдигат санкциите над Иран през декември | StandartNews.com

Женева. Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че ЕС вероятно ще вдигне някои санкции срещу Иран през декември като част от трудно постигнатата сделка за контрол над ядрената програма на Техеран, предаде АФП.

Изявлението на Фабиюс дойде малко след като ликуващи тълпи посрещнаха иранския преговарящ екип в Техеран. Фабиюс посочи, че външните министри на ЕС ще се съберат до няколко седмици, за да представят предложението за частично вдигане на някои санкции, което ЕС ще трябва да одобри. Той подчерта, че вдигането на санкции е ограничено и обратимо и ще се състои през декември. Фабиюс съобщи също така каза, че Израел, който определи споразумението от неделя като "историческа грешка", вероятно няма да предприеме никакви превантивни удари срещу своя заклет враг Иран, "защото никой няма да разбере" подобно действие "на този етап". Световните сили постигнаха споразумение с Иран в Женева след четири дена интензивни преговори, като обещаха да облекчат някои санкции на САЩ и ЕС срещу Иран в замяна на ограничения в програмата за обогатяване на уран, която Западът подозира, че цели създаването на атомна бомба.

При пристигането им на летище Мехрабад в Техеран иранските преговарящи бяха посрещнати от стотици поддръжници с цветя и знамена в ръце. Посрещачите похвалиха иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, наричайки го "посланик на мира". Тълпата скандираше "Не на войната, санкциите и обидите". Пред иранската държавна телевизия Зариф заяви, че страната му е готова да направи необходимото, за да спази споразумението.

Обама с жест за успокоение на Израел

Американският президент Барак Обама е предложил на израелския премиер Бенямин Нетаняху незабавни консултации за споразумението за ядрената програма на Иран, съобщи Франс прес. Държавният глава на САЩ отбелязал, че Щатите ще бъдат готови да информират Израел за намерението си да постигнат в течение на шест месеца "всеобхватно урегулиране" на ситуацията около иранската ядрена програма, както е предвидено от женевските договорености. Това съобщил в понеделник заместникът на прессекретаря на Белия дом Джош Ърнест.
Преди ден Нетаняху разкритикува постигнатото споразумение между Иран, Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция, което позволява на Техеран да обогатява уран, но само до 5 процента, а запасите от суровина над тези нива - до 20%, да бъдат унищожени.

София: Значителен напредък

България приветства постигането на преговорите в Женева на 20-24 ноември 2013 г. на споразумение с Иран, се казва в изявление на външно министерство. Оттам посочват, че споразумението е резултат от решимостта на страните да отворят път към намирането на взаимоприемливо, дългосрочно и всеобхватно решение на този дългогодишен проблем. "Макар и първа тази стъпка представлява значителен напредък. Практическото изпълнение на временното споразумение е условие за намирането на трайно решение на въпроса и ще бъде ключово за успеха на цялостния дипломатически процес и изграждането на доверие и ще допринесе за установяването на по-голяма сигурност в региона", се посочва в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай