Важно решение на Украйна. Каква е позицията за Косово

Ще признае ли Украйна Косово

Важно решение на Украйна. Каква е позицията за Косово | StandartNews.com

Окончателното решение дали Украйтна ще признае Косово принадлежи на Владимир Зеленски. Това заяви Олександър Мережко, ръководител на комисията по външна политика на украинската Рада. Той заяви пред косовската телевизия РТК, че преди да се вземе такова решение, трябва да се премислят положителните и отрицателните страни и да се вземат предвид политическите последици. 

"Окончателното решение е само на президента, а не на парламента. Ние, депутатите, не решаваме този въпрос, но ние представляваме народа, имаме гласа на народа на Украйна и хората в Украйна виждат много ясно, че Косово е на страната на Украйна, а за Сърбия знаете, че Сърбия не налага санкции на Русия. В Сърбия виждаме симпатии към Русия. В Сърбия, за съжаление, виждаме развитие на отношенията с Русия, което е тревожно за нас“, заяви Мережко.

Дали Украйна ще признае Косово след края на войната там,  засега е трудно да се каже, заяви Мережко, но посочи, че е оптимист, че това може да се случи. 

Според него много въпроси, които изглеждат проблемни или спорни в Украйна, са склонни да бъдат отлагани до края на войната.

"Сега се тревожим за нашето оцеляване, борим се с много мощен враг и затова сме склонни да отлагаме някои трудни и сложни въпроси, но в същото време виждаме, отново тук говоря от политическа гледна точка, че  нашите съюзници, които ни помогнаха, подкрепят Косово, те вече са признали Косово и това е един от аргументите в полза на признаването“, каза той. Той добави, че това решение ще зависи много от политиката на ЕС. "Украйна е кандидат за членство в ЕС, ние също трябва да координираме външната си политика с ЕС", посочи Мережко, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай