Важна новина от Турция за износа на украинско зърно

Споразумението ще бъде подписано следващата седмица, когато всички участници отново ще бъдат в Турция

Важна новина от Турция за износа на украинско зърно | StandartNews.com

Турция съобщи да постигнато споразумение на преговорите в Истанбул днес за деблокиране на износа на украинско зърно, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

Русия, Украйна, Турция и ООН са се договорили за създаване на координационен център за гарантиране на безопасни маршрути, каза в изявление турският министър на отбраната Хулуси Акар. Той отбеляза, че страните са се разбрали още за съвместни проверки на изнасяното зърно и пристанищата.

Споразумението ще бъде подписано следващата седмица, когато всички участници в днешните разговори отново ще се срещнат в Турция, уточни Акар. Той не посочи конкретна дата.

Целта е да бъде възобновен износът на украинско зърно от Одеса в момент, когато глобалната продоволствена криза се влошава заради войната в Украйна. Бившата съветска република е голям световен износител, а Русия е наложила блокада на нейното черноморско крайбрежие.

Постигнато бяха договорености по голям брой важни аспекти, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той изрази надежда следващите стъпки да позволят да бъде сключено и официално споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай