Важна информация за всички пътуващи до Гърция това лято

Задава ли се криза

Важна информация за всички пътуващи до Гърция това лято | StandartNews.com

Може ли туристите в Гърция да останат жадни и некъпани? Този въпрос в момента сериозно вълнува хотелиерите по гръцките острови в Егейско море, където от няколко години цари хронична суша. Повечето туристи смятат за нещо напълно естествено, че могат да взимат душ по няколко пъти на ден и че вода ще има достатъчно, пише Герд Хьолер в статия, публикувана в различни германски вестници, сред които "Райнише Пост", "Берлинер Моргенпост" и "Щутгартер Нахрихтен".

Авторът обяснява, че все повече пари са необходими, за да се задоволят нуждите на туристите от прясна вода, а в същото време никнат все повече хотели и вили с плувни басейни и туристите се множат. Затова по много от островите имат големи трудности в това отношение, има опасност от извънредна ситуация.

Заместник-кметът на Наксос се оплаква пред местно гръцко радио, че водните запаси са на изчерпване, а потреблението на вода през първите три месеца на 2024 вече е нараснало с 28%. В резервоарите сега имало едва около 12% вода в сравнение с количествата от преди година.

"Настъпващото лято ще бъде особено критично. Докато потреблението на вода непрекъснато расте, миналата зима валя много по-малко – тенденция, която продължава вече от три години", пише германският журналист и цитира изявлението на метеоролога Костас Лагувардос: "2023 година беше особено лоша за Цикладите. Една-две години без достатъчно валежи – и ето ти го проблемът", казва директорът по изследователската дейност в Националната обсерватория в Атина.

Герд Хьолер отбелязва, че в резултат от сушата, запасите с вода привършват и в малкото язовири на островите - на Миконос например двата големи резервоара били вече празни, пише "Дойче веле".

"Месните хора на Цикладите открай време са свикнали да пестят водата, но масовият туризъм промени картината. В същото време туристите не бива да бъдат стряскани с призиви да се пести вода. Скъпоценната течност днес е необходима не толкова за водопой или за поливане – тя се стича в басейните и в джакузитата", пише авторът и уточнява, че на остров Санторини от 2020 година потреблението на вода се е повече от удвоило, а на Миконос се е вдигнало с 38% между 2021 и 202 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Largo
преди 2 седмици

Започват да плюват по Гърция отново ама няма да стане защото хората разбраха , че там е по добре за почивка . Не на българското черноморие при кожодерните цени , народе почивайте в другите държави. Нека направим бойкот на сганта в бг.курортите и да останат без туристи

Откажи
Чичо
преди 2 седмици

Какво и е важното на тая информация, да си носим тубички с вода ли? Ще си турят едни десалинатори и ще си решат проблема, вода бол…

Откажи