Важен ден за опозицията в Турция, обсъждат кандидата за президент

Това трябваше да стане на 13 февруари, но разрушителните земетресения попречиха

Важен ден за опозицията в Турция, обсъждат кандидата за президент | StandartNews.com

От доста време и с голямо нетърпение се очаква отговорът на въпроса кой ще бъде кандидатът за президент на турската опозиция срещу Ердоган. Този въпрос се очаква да бъде обсъден днес.

Това трябваше да стане на 13 февруари, но разрушителните земетресения в Кахраманмараш, наричани "бедствието на века", и пораженията от които се изчисляват на 84 милиарда долара, доведоха до отлагане на въпроса.

Лидерите на шестте опозиционни политически сили, обединени в Национален алианс - основната опозиционна Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу, Добра партия на Мерал Акшенер, Партия на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу, Дева на Али Бабаджан, Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу и Демократическата партия на Уйсал Гюнтекин, наричани популярно "шестстранната маса", ще проведат може би най-важното досега заседание в дейността си. Единствената точка в дневния ред е обсъждането на кандидатури за поста президент за изборите на 14 май.

Датата 14 май тази година за провеждането на общите и президентски избори, които ще се състоят в един и същи ден, бе обявена от президента Реджеп Тайип Ердоган. Изборите би трябвало да се състоят близо месец по-рано от редовната дата 18 юни. Официално обаче 14 май като дата за провеждане на изборите може да бъде обявена едва ако Ердоган разпусне парламента и насрочи провеждането на вота "две в едно" на указаната дата.

Според турската конституция президентът трябва най-късно до 10 март да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Вот, насрочен в годината на редовните избори, не се смята за предсрочен.

Днешното заседание на опозиционния алианс ще се ръководи от Темел Карамоллаоглу. Неговата Партия на щастието е ислямистка по характер, но като политическа сила е опозиционна на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

Целта на турския опозиционен съюз е да договорят общ кандидат за 13-ти президент на Турция срещу сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и да върнат парламентарната система на управление в Турция, заяви говорителят на Добра партия Кюршад Зорлу.

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган е единственият кандидат за поредния президентски мандат на управляващия Републикански алианс.

В навечерието на заседанието се състоя среща между Кълъчдароглу, смятан за създател на шестстранната маса, и лидерката на Добра партия Мерал Акшенер, която е много активен политик. Може да се каже, че двамата са двигателите на опозиционния съюз, което означава, че всяка договорка между тях има важно значение и за шестте партии.

Според близки до опозицията анализатори предпочитанията на Акшенер за кандидат президент са на страната на кметовете на Истанбул и Анкара - съответно Екрем Имамоглу и Мансур Яваш, към които тя неведнъж публично демонстрираше подкрепа. Но като се има предвид, че срещу Имамоглу бе издадена присъда, везните са се наклонили към Мансур Яваш.

Кметът на Анкара, който досега избягваше да дава изявления във връзка с кандидат-президентските кандидатури, вчера за пръв път заяви публично, че "ако шестстранната маса му възложи такава отговорна задача, ще да я приеме".

Анализатори коментираха тези думи като знак, че Кълъчдароглу и Акшенер са се договорили за Мансур Яваш.

От друга страна обаче в публичното пространство много отдавна се коментира като потенциален кандидат за президент лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. Той има подкрепата на структурите на своята партия.

Кълъчдароглу положи много усилия за обединяване на опозиционните сили, които поради идейни различия са в различни посоки на политическия спектър. И ако днес все пак съществува един опозиционен съюз, който понякога успешно, понякога не толкова, все пак е в състояние да се противопостави на Ердоган, това в голяма степен се дължи на Кълъчдароглу, посочват наблюдатели. Но въпреки това не са малко онези анализатори, които твърдят, че "кандидатурата му не е достатъчно силна, за да спечели президентския вот".

За кандидатурата на Кълъчдароглу се обяви и Темел Карамоллаоглу, който заяви, че лидерът на НРП "има потенциала да спечели президентския вот".

И Кълъчдароглу, и Акшенер ще се явят на заседанието с решенията, които се подкрепят от отговорните структури на партиите им. И позицията, която ще заемат, ще бъде в синхрон с тях.

Смята се, че шестимата лидери не са на единно мнение за името на кандидата. 

Близки до опозиционния съюз наблюдатели посочват, че на заседанието днес се предвижда лидерите да обсъдят условията и принципите, на които да отговаря опозиционната кандидатура за президент така, че да гарантира спечелването на вота. Или по-точно какъв да бъде, на какви условия да отговаря кандидатът за президент на опозицията.

Обсъждането може да продължи и на няколко поредни срещи, докато шестте партии се договорят за името на общия кандидат, отговарящ на тези условия.

Трябва да се вземе предвид и позицията на прокюрдската Партия на демократичните народи, която анализаторите посочват за ключова, особено при положение, че гласуването за президент отиде на втори тур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай