Вътрешният министър на Португалия подаде оставка заради корупция

Вътрешният министър на Португалия подаде оставка заради корупция | StandartNews.com

Министърът на вътрешните работи на Португалия подаде оставка в неделя след разследване във връзка с предполагаема корупция, свързана с издаването на така наречените "златни визи" на богатите чужденци. Мигел Маседо отрече неправомерни действия и заяви, че с този си ход иска да не накърнени институцията и имиджа на правителството, предаде Ройтерс.

Медиите в страната твърдят, че той е партньор в компания, която е обект на разследване.

Главната прокуратура заяви миналата седмица, че има подозрения за корупция, злоупотреба с влияние и пране на пари.

Няколко високопоставени служители, включително ръководителят на португалската имиграционна и гранична служба, са обект на разследване. На няколко места бяха проведени обиски, включително и във вътрешното министерство.

"Искам да заявя, че административно по никакъв начин не участвам в раздаването на визи. Не нося лична отговорност за каквото и да е от разследваните действия... Подадох оставка, за да защитя правителството", каза Маседо по националната телевизия. По димуте му премиерът Педро Пасош Коелю е приел оставката.

Програмата "златна виза" действа от 2012г. и позволява постоянно пребиваване в ЕС и Шенгенското пространство на чужди граждани, които са инвестирали поне 500 000 евро в имоти. По нея бяха привлечени близо 1 милиард евро. Съседна Испания, както и някои други държави в ЕС имат подобни програми.

Досега са раздадени визи на около 1500 души - основно граждани на Китай, но също и на Русия, Бразилия, Ангола и други държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай